Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa skitföretagandet i jordbruket och skogsindustrin

I ljuset av coronakrisen ser vi rekordhöga varselsiffror, men inom de gröna näringarna, jordbruket och skogsindustrin, råder det akut arbetskraftsbrist. De är viktiga sektorer för Sverige så det angeläget att hitta en lösning.

Anledningen till den plötsliga arbetskraftsbristen beror på branschernas beroende av migrantarbetare från låglöneländer, bland annat från östra Europa. På grund av de nya reserestriktionerna kan inte lika många ta sig till Sverige. En relevant fråga att ställa är hur det kommer sig att svenska arbetslösa inte vill arbeta i dessa branscher? Är det för att de inte har rätt kompetens eller utbildning? I vissa fall handlar det om kompetensbrist. Men vi alla vet svaret: jobben har många gånger urusla villkor, som normalt sett är oacceptabla på den svenska arbetsmarknaden.

Trots att kollektivavtal finns inom branscherna är det vanligt att arbetsgivare gör avsteg och tecknar andra billigare anställningskontrakt vid rekrytering av utländsk arbetskraft. Detta leder till social dumpning och snedvriden konkurrens.

Detta är inget svenskt fenomen utan runt om i Europa ser vi hur arbetare inom jordbruket med villkor som ibland kan klassas som slavliknande. Samtidigt får jordbruket hela 38 procent av EU:s budget. Detta är inte acceptabelt. Vi kan inte ha branscher inom EU som är beroende av usla löner och arbetsvillkor för att överleva.

Vägen framåt för den gröna näringen bör vara:

1. Stryp EU-pengar som går till oseriösa arbetsgivare inom jordbrukssektorn.

2. Förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för de som arbetar i branschen. Organisera fler och se till att kollektivavtal tecknas.

3. Fler ska få möjligheten att utbildas för att ta jobb i de gröna näringarna

4. Stärk kunskapen om schyssta villkor och arbetsmiljösäkerhet och följ upp med fler arbetsplatsbesök.

5. Lägg till arbetsexploatering i EU:s arbetsmiljöstrategi och se till så att medlemsländerna prioriterar de sektorer med störst risk för exploatering.

Nu när samhället ger stöd till näringslivet, måste de dra sitt strå till stacken. Samma höga förväntningar som vi ställer på resten av näringslivet att använda stödet korrekt måste vi också ställa på den gröna näringen. Sättet att bygga för framtiden är inte att utnyttja arbetare från andra länder utan att ge arbetare schyssta villkor och en trygg arbetsmiljö.

Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel