Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stor utmaning att lyfta Gävle i nästa skolranking

I mitten på oktober presenterades Lärarförbundets årliga ranking Bästa skolkommun. Rankingen är den största i sitt slag, landets 290 kommuner rankas utifrån 10 kriterier, till exempel lärarlöner, friska lärare och resurser till undervisning. Gävle kommun hamnar på en mindre smickrande 255:e plats.

LÄS MER: Hofors skolor är bäst i länet – så ska man bli ännu bättre

LÄS MER: Därför bottenrankas Tierp som skolkommun

Det är framför allt kriterierna fullföljd gymnasieutbildning, andel godkända elever, friska lärare och resurser till undervisningen som sticker ut åt det negativa hållet i rankingen för Gävles räkning.

Inför valet 2018 var alla partier i kommunen tydliga med att en satsning på skolan behövs för att måluppfyllelsen hos Gävles elever skulle kunna höjas.

Nu visar Gävle kommuns budgetprognos på negativt resultat under 2019 och kraftiga åtstramningar görs under de sista månaderna av året för att ekonomin ska komma i balans. Sektor Utbildning får ta ett stort ansvar i denna process vilket kommer att påverka lärares arbetsbelastning och arbetsmiljö med mindre resurser för elever i behov av särskilt stöd och i förlängningen försämrad kvalitet och troligen sämre måluppfyllelse för Gävles elever.

Lärarförbundet har redan fått indikationer på att vakanta tjänster inte tillsätts, att elevassistenter flyttas till bemanningsenheten och att visstidsanställningar avslutas för personer som idag finns i verksamheterna och behövs för eleverna. Det kommer signaler från chefer till arbetstagarna om starka restriktioner vid inköp av skolmaterial, att ta in vikarier i verksamheten, stoppade fortbildningsinsatser, nätverkssamverkan, med mera. I en redan ansträngd situation för många lärare blir dessa signaler svårhanterliga och ett flertal medlemmar känner en stark oro för hur det kommer att påverka arbetsmiljön och hälsan.

Inom sektor Välfärd (socialtjänsten) görs neddragningar inom det främjande och förebyggande verksamheten, vilket även kommer att drabba skolområdet och elevhälsovården där många elever redan idag har en tuff situation i och kring skolan. Beslutet att stänga familjestödet och att ta hem elever som är placerade för att hanteras på hemmaplan, är beslut som direkt påverkar skolans område. Fler elever med behov av stödinsatser från elevhälsan knackar på.

Lärarförbundet har varit tydligt vid centrala samverkansmöten, i både sektor Utbildning Gävle och Välfärd Gävle, att sektorerna bättre behöver samordna de ekonomiska besluten för att i största möjliga mån inte ta beslut som försämrar skolans verksamhet, skolans elevhälsa eller för de familjer som behöver stöd. Det är kortsiktigt tänkande som i förlängningen kommer kosta mer än kommunen sparar.

Att Gävle kommun under de nästkommande åren ska kunna förbättra sin placering i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun ser vi idag som en stor utmaning. Var man hamnar i en ranking är i sig inte viktigt, det viktiga är att barn och elever får en bra skola så de har alla möjligheter vidare i livet – det är det som är det viktiga för Gävle kommun.

Anna Söderlund, ordförande Lärarförbundet Gävle

Mikael Forsberg, vice ordförande Lärarförbundet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel