Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stötta arbetare på landsbygden – slopa schablonbelopet för reseavdrag för dem och höj milersättningen

Ingen har väl missat det så kallade bensinupproret? Om man tar sig tid att analysera vad som ligger bakom protesterna så inser man ganska snabbt att det inte enbart handlar om bensinpriset. Det handlar även om att människor känner sig frustrerade över att affären och apoteket läggs ner eller att vårdcentralen och skolan stänger. Vi måste ta dessa människors oro på allvar. Deras oro kanaliseras genom bensinupproret och vi bör ha svar på frågorna.

Att sänka skatten på bensin rakt av är dumt och kommer till största del gynna bilåkare i storstäderna som redan idag har goda möjligheter att åka kollektivt och framför allt är den grupp som idag tillsammans åker mest bil.

Vad vi inom arbetarrörelsen behöver göra är att komma med lösningar för dem som bor på landsbygden och är helt beroende av bilen.

Ett exempel på detta är slopad schablon på reseavdrag i deklarationen för resa till och från arbetet och höjd reseersättning för dem som bor på landsbygden.

Idag ligger schablonen på 11 000 per år och du får endast avdrag på summan för resor över det.  Genom att slopa den för dem som bor på landsbygden skulle de få ett betydande tillskott.

Det skulle inte öka bilåkandet nämnvärt utan istället stödja dem som idag bor på landsbygden och är beroende av bilen för att ta sig till och från arbetet.

Detta finansieras förslagsvis genom slopade RUT-avdrag för överklassen. Hellre ett TUT-avdrag för landsbygdens arbetare än RUT-avdrag för överklassens partyn i Spanien! 

Därför föreslår vi att: 

• schablonen på 11 000 per år slopas för dem som bor på postnummer som klassas som landsbygdsboende,

• reseersättningen höjs (i dag 18,50 kronor per mil) för de som bor på postnummer som klassas som landsbyggdsboende.

Byggnads GävleDala 

Kim Söderström, ordförande

Lars Jonsson, vice ordförande 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel