Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenonius vill splittra Sverige

I ett läge där Sverige från norr till söder genomgår en pandemi vill finansregionrådet Irene Svenonius och Moderaterna brandbeskatta glesbygden. Den glesbygd som under lång tid åderlåtits på kunskap, service och utveckling.

LÄS MER PÅ EXPRESSEN.SE: Region Stockholms krav: Pausa höjningen av utjämningsskatten

Vi i norra Sverige föder barn som vi sedan tar fullt ansvar för. Vi fostrar omhändertar och utbildar. När allt är gjort flyttar många av dem till de stora städerna för att finna lyckan och livet. Vi som stått för kostnaderna, vilket handlar om mångmiljonbelopp per barn, får vinka hej då och önska lycka till i livet för att sedan börja om från början och tacksamt klara välfärden med de som väljer att vara kvar. Det ska betonas att det är helt i sin ordning att människan får vara fri och rörlig och det är därför vi har ett utjämningssystem för att jämna ut kommuners olika förutsättningar.

Vi norrlänningar, vi strukturerar om och vi hittar smartare sätt för att klara allt det kommuner och regioner skall klara. Avstånden kanske blir långa och invånare inte alltid nöjda med de beslut som vi tvingas att ta allt eftersom befolkningen minskar. Men vi gör vår läxa på egen hand och vi höjer våra skatter tills inget utrymme finns kvar att höja. Vad gör då Svenonius och hennes parti moderaterna? De sänker skatterna och skyller på att det är norrlänningarna som kostar.

Utvecklingen tar oss framåt, världen krymper och människor kan snart bo och arbeta på distans vart de vill i vårt avlånga land och många vill nu ut från de stora städerna. Då kan inte all vår samhällsservice vara borta, då måste infrastrukturen finnas så att det är möjligt för dem att bo och leva.

"Hela Sverige ska leva”! Det är en slogan vi alla känner till och en slogan som alla partier från vänster till höger tar som sin egen vid valen. Tanken och den beslutade modellen som gör att hela Sverige kan leva är utjämningssystemet, något vår riksdag tagit beslut om.

Vår slutsats är att Moderaterna bluffar när de säger att de vill att hela Sverige ska leva. För hur annars ska vi tolka Svenonius utspel?

Det är inte synd om stockholmarna, det är inte synd om region Stockholm, ni ska vara stolta att ni är vår huvudstad och som sådan också allas vår storasyster. En storasyster eller storebror är per definition klok och ser till att alla syskon får lika förutsättningar att leva och utvecklas.

Det är nog nu med utspel från moderaterna i Stockholm, de borde skämmas för sin snålhet.

Låt hela Sverige leva på riktigt!

S-kvinnors styrelse Gävleborg

Ingrid H Amrén, ordförande, Sandviken

Matilda Sundquist Boox, Gävle

Ellinor Abrahamsson, Gävle

Joselyne Kaze, Bollnäs

Monica Bodén, Söderhamn

Linda Pettersson Lind, Sandviken

Zina Aldaloo, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel