Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige förtjänar bättre än vad Januaripartiernas budget kan ge

Sverige befinner sig i ett svårt läge. Vi ska hantera coronapandemins stora påverkan på vårt samhälle och samtidigt möta de stora samhällsproblem som fanns innan. Ökande arbetslöshet, vårdskuld, brister i äldreomsorgen och den djupt oroande brottsutvecklingen är några. Januaripartierna har lagt en rekordstor budget som ändå inte klarar att fördela tillräckligt till de viktigaste områdena. Alla de som fått lämna en arbetsplats de älskar, blivit utsatta för brott, väntat länge på nödvändig vård eller upplevt en otrygg äldreomsorg förtjänar bättre, Sverige förtjänar bättre!

Över 150 000 människor hade väntat olagligt länge på vård i augusti 2020. I Kristdemokraternas budget föreslår vi därför att det upprättas en nationell vårdförmedling för att använda tillgänglig kapacitet, hos både privata och offentliga utförare, till de patienter som väntat olagligt länge. Patienter ska ges rätt att söka vård där ledig kapacitet finns. Vi vill också ha en kraftigt stärkt vårdgaranti där väntetiden till specialistbesök kortas till 30 dagar och väntetiden för operation eller behandling kortas till högst 30 dagar från medicinskt beslut. Staten bör ta över huvudansvaret för sjukvården då de 21 regionerna har olika demografiska och ekonomiska förutsättningar – för att säkra en god, nära, effektiv och jämlik sjukvård i hela landet.

Den stora bristen på utbildad vårdpersonal är ett faktum som ökar på vårdskulden. Vårt budgetförslag ger resurser till att utbilda fler läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. De medarbetare som nu arbetar i vården har en ansträngd arbetssituation där arbetsbelastningen är hög samtidigt som man inte får tillräckligt med återhämtning. Vårdpersonalen behöver fler kollegor och en bättre arbetsmiljö.

Kristdemokraterna har även ett stort fokus på att stärka förlossnings- och eftervården för kvinnor. Några förbättringar vi vill möjliggöra är att kvinnor ska erbjudas hembesök av en barnmorska efter förlossningen, stärka förlossningsvården på landsbygden, öka bemanningen, ta fram riktlinjer för att förebygga förlossningsskador, och införa en fast barnmorska genom hela vårdkedjan. Bristerna i förlossnings- och eftervården drabbar framförallt kvinnor, därför är det viktigt att göra förbättringar ur ett jämställdhetsperspektiv.

Varje kvinna ska kunna känna trygghet under sin graviditet samt inför, under och efter förlossningen.

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel