Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SVP: Patienter dör på grund av platsbrist

Annons

Vi kan nu ta del av skrämmande läsning vad det gäller bristen på vårdplatser på intensivvårdsavdelningarna i vårt län.

I ett inslag på SVT nyheter den 29 september med rubriken Studie vid Gävle sjukhus ”patienter dör på grund av platsbrist” får mig att bli arg! Varför är det så här 2019? Det är ett svek mot befolkningen att skicka runt svårt sjuka människor än hit och än dit. Skamligt!

En undersökning som genomförts av en överläkare vid Gävle sjukhus visar tydligt att om man flyttar en patient på grund av platsbrist så ökar risken att samma patient avlider med hela 24 procent.

Jag har tagit del av Region Gävleborgs årsredovisningar och ser att regionen varje år minskar antalet vårdplatser, samtidigt som vårdbehovet inom befolkningen ökar varje år, något som överensstämmer med befolkningsökningen.

2011 hade vi 637 disponibla vårdplatser och 2018 hade vi 521, vilket är en minskning med 116 vårdplatser på 7 års tid. Vad är det som händer, och varför väljer majoriteten att minska antalet vårdplatser hela tiden?

Sjukvårdspartiet kommer att agera i denna fråga för att vi tycker det är skrämmande att vår befolkning ska behöva flyttas runt på grund av att vi i vårt län inte kan erbjuda vårdplatser.

I läkarens undersökning visar det sig att mellan 2010 och år 2018 hade antalet patienter som flyttats på grund av resursbrist ökat till nästan 900. När det nu visar sig att man äventyrar patientens vård på grund av alla dessa flyttningar så måste vi reagera för det är ett svek mot befolkningen.

Majoriteten har ansvar för stängningen av vårdplatser och de måste agera nu!

När majoriteten stängde Bollnäs akutsjukhus 2002 så lovade man att kunna erbjuda sjukvård i Gävle och Hudiksvall. Dessa två sjukhus skulle kunna ta hand om alla akuta patienter.

Nu år 2019 visar det sig att det löftet var tomt, lika tomt då som nu. Sjukvårdspartiet kräver att majoriteten förklarar varför vi har för få vårdplatser?

Henrik Olofsson, regionråd för Sjukvårdspartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel