Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tack alla män som står upp mot mäns våld mot kvinnor – ni behövs

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Det går sakta men säkert framåt, många män har tagit upp kampen mot våldsutövande män genom att tillsammans med oss i kvinnojouren, ta avstånd mot mäns våld mot kvinnor och barn.

I och med #metoo, tog våldet och förnedringen ett jättekliv upp på arenan, men motargument kom som ett brev på posten. En del ville inte tro att det var sant, andra trodde det var överdrivet och många skakade bara på huvudet. Vad är det som är så svårt att förstå? Känns det som en kollektiv manlig skuld? Tro mig, vi kan skilja bra från dåligt! Vi i kvinnojouren kommer aldrig att ge alla män skulden för det våld som dagligen sker i enskilda hem. Vi vet att de flesta män är bra och vi vet att många män tar avstånd mot våld. Vi ser dagligen män ute i samhället som är bra förebilder, men vi möter också kvinnor med eller utan barn som utsatts för våld av en man.

Larmrapporten från 2018 att 22 kvinnor mördats under det året, fick oss att dra efter andan. Hur många av dem hade barn? Hur mår barnen nu? Att veta att den som ska vara ens stöd under uppväxten har använt dödligt våld mot den andra tryggheten man har haft. Skapar det tillit? Barn drömmer mardrömmar om att mamma försvunnit även om hon inte är dödad. Det kan vara så enkelt att hon bara har gått undan efter ett ”bråk”, men för det lilla barnet är hon borta och den rädslan finns kvar i drömmarna långt efteråt.

Till dig som tittar på porrfilm och tror att kvinnor/tjejer tycker om att våldtas och kanske av flera män/killar samtidigt, kan jag bara säga, du är helt fel ute. Känn dig lurad ! Porrindustrin skiter i om det är din mamma eller din syster som utsätts, deras högsta önskan är att tjäna pengar.

Ni män som inte använder våld i er relation, fortsätt att reagera och agera genom att ställa den enkla frågan ”Vad menar du?” eller ”Hur tänker du nu?” när ni hör någon säga nedvärderande ord. Genom en enkel fråga får ni någon att tänka efter och kan på så sätt förändra synen på vad som är okej att säga, för någon annan.

Låt oss bygga på det positiva, det går sakta men säkert framåt och många män tar avstånd mot våldet mot kvinnor och barn. Tillsammans kan vi få slut på våldet!

Barbro Wiklund, ordförande, kvinnojouren Liljan, Tierp–Älvkarkeby

www.kvinnojourenliljan.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel