Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tänk vad pengar staten haft om vi inte genomfört alla tokiga beslut som gagnat de rikaste mest

Det är en märklig tid vi lever i. Efter valet 2018 svarade jag, tillsammans med riksdagskandidater från samtliga partier, på en enkätundersökning om vår erfarenheter av valet. Undersökningen gjordes av Patrik Öhberg, forskare vid SOM-institutet och Henrik Oscarsson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Valforskningsprogrammet Göteborgs universitet.

På frågan om staten bör avstå från att ingripa i ekonomin svarade samtliga borgerliga kandidater, SD inräknat, med överväldigande majoritet, att de inte ansåg att staten skulle ingripa i ekonomin. De röd-gröna kandidaterna hade en annan uppfattning.

Jag är oerhört glad att borgarna tillsammans med SD, inte lyckades bilda regering efter valet. Jag tror att många företagare också är glada över det idag. Socialdemokraterna ingriper faktiskt i ekonomin. Precis som man ska göra i ett sådant läge vi har idag.

Idag är det tyst från de som tidigare skrek:

• Sänk skatten så får vi fler vårdplatser och undersköterskor!

• Sänk skatten så får vi mer skyddsutrustning!

• Försämra a-kassan! De som är arbetslösa är lata och fuskar!

• Ta bort alla regler för företag de klarar sig bättre utan staten!

Tyvärr har borgarna och SD fortfarande samma gamla idéer som de vill tvinga genom. Bland annat försämrad anställningstrygghet, vilket slår direkt mot breda LO-grupper. De motsätter sig även det oerhört viktiga förslaget om att de regionala skyddsombuden ska få möjlighet att verka på arbetsplatser utan medlemmar. Men det stannar inte där.

De vill även sätta igång en utredning om att ta bort alla skyddsombud och ersätta dem med statliga inspektörer. Som regionsordförande i Byggnads GävleDala blir jag upprörd och förbannad eftersom jag vet hur högerregeringar och högerbudgetar tidigare dränerat arbetsmiljöverket på resurser och inspektörer. En högerregering sänker hellre skatten för de rikaste, än tillser att det finns tillräckligt många skyddsinspektörer. Samtidigt förstår man varför högern och SD vill förändra dagens system. De går helt enkelt arbetsgivarnas intressen!

Vilken nytta gör i dagsläget den borttagna värnskatten?

Vilken nytta gör alla jobbskatteavdrag?

Vilken nytta gör borttagandet av förmögenhetsskatten?

Vilken nytta gör alla privatiseringar av våra gemensamt ägda bolag, där de nya ägarna stoppar fickorna fulla med vinster, som annars skulle gått tillbaka till det gemensamma?

Än så länge har ingen kunnat svara på varför ovanstående skattesänkarbeslut är så bra. Däremot verkar det som alla, oavsett ideologi, nu vill att staten hjälper till med mer pengar. Tänk vad pengar staten haft om vi inte genomfört alla tokiga beslut som gagnat de rikaste mest.

Nåväl.

Jag är både glad och stolt över att vi har en Socialdemokratiskt ledd regering. En regering som står upp för LO-medlemmarna och som står upp för våra företag. Jag hoppas av hela mitt hjärta att väljarna inser detta och ger Socialdemokraterna mandat att åter bygga upp välfärden. Den välfärd som hela världen ser upp till.

Därför hoppas jag att det som nu utbetalas till kommuner och regioner och förbättring av a-kassan inte är en engångsföreteelse utan är här för att stanna.

Det är dags att vi återigen börjar ta hand om varandra och att vi medborgare inte ses som kunder på en marknad, i dagens förlegade privatiseringshysteri.

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel