Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trygga barn vågar mer – att lägga ner i Gårdskär och Marma löser ingenting

Att lägga ner förskolan i Gårdskär eller Marma i tron att det löser kommunens ekonomi är inte en lösning som vi liberaler tror på. Det strider mot den vision, den framtidsplan som vi varit med och formulerat i kommunens översiktsplan 2050. En översiktsplan ska ge invånarna en hint om vilka mål kommunen har som till exempel att Gårdskär och Marma ses som områden med stor utvecklingspotential, mindre orter med naturen in på knuten och vattnet runt hörnet, trygga områden idealiska för barn att växa upp inom.

Långsiktighet skapar trygghet vilket är ett av målen med en översiktsplan. Trygghet är också något som föräldrar till barn, framför allt i förskolan, vill känna när det är dags att introducera barnet i en miljö utanför den egna familjen. Därför prioriterar föräldrar en förskola nära hemmet, det handlar om trygghet! Ju äldre barnet blir desto längre bort kan skolan ligga kanske högstadiet avslutas inne i stan eller gymnasiet i en annan del av Sverige, och ändå upplever barnet och föräldern trygghet.

Jag tror att trygghet har bytts ut till en känsla av otrygghet hos föräldrar som har sina barn på förskolan på Sörgärdet här i Älvkarleby, och jag undrar vart långsiktigheten finns i Moderaternas och Kristdemokraternas förslag. Att föreslå en nedläggning i tron att det är det bästa för kommunen är en sak men att föreslå en nedläggning av en väl fungerande förskoleavdelning som dessutom ligger i samma byggnad som Sörgärdets skola, för att sedan sprida ut dessa barn på övriga förskolor runt om i kommunen till förmån för de andra två förskolornas överlevnad, är inte något som vi Liberaler stödjer. ”Den enes död den andres bröd” är inte en metod som ska tillämpas på skolan.

Vi Liberaler vet att trygga vuxna vågar satsa och att trygga barn vågar mer!

Ann-Charlotte Ågren, gruppledare (L) Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel