Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan företagen stannar Gävleborg

Vi moderater vet att det är i företagen arbetstillfällen skapas. Vi vet också att entreprenörer är kreativa och driftiga och ser möjligheter där andra ser omöjligheter. Deras förmåga att lösa problem som andra inte visste fanns har gett oss allt ifrån respiratorn till skiftnyckeln. Trots dessa egenskaper behöver förutsättningarna vara bra för att verksamheter ska utvecklas och blomstra till sin fulla potential. Gävleborg har tyvärr en historia av dålig ranking i företagsklimat där vi för varje år kommer närmare och närmare botten. Ingenting pekar på att det håller på att förbättras, trots det är vi försiktigt hoppfulla.

Vi moderater vet att Gävleborg kan mer, vår placering som kustlän i mitten av Sverige med närhet till såväl Mälardalen som de norra delarna av Sverige är till vår fördel. Vi har två Europavägar, en av Sveriges största hamnar och tre viktiga järnvägar som möjliggör både godstransporter, persontransporter och arbetspendling. Vi har infrastrukturen på vår sida även om den också lämnar saker att önska.

En viktig orsak till den dåliga rankingen i Svenskt Näringslivs företagsklimatmätning är attityden från tjänstemän och politiker där det lämnas en del att önska. Det positiva i detta är att attityder går att ändra och påverka. Vi moderater vill att det ska vara enkelt att starta och driva företag i Gävleborg, nya etableringar ska känna sig välkomna och redan befintliga företag ska ges förutsättningar att utvecklas.  Länets kommuner har en oerhört viktigt roll vad gäller att skapa bra förutsättningar medan Region Gävleborg har det regionala utvecklingsansvar. Vi anser inte att den (S)tyrande majoriteten tar det ansvaret på allvar.

Alla vill inte vara företagare men vi tror att alla som kan vill jobba, majoriteten av nya arbetstillfällen skapas i företagen. Satsningar på näringslivet kommer på så sätt alla till del; fler får ett meningsfullt arbete att gå till och är på så sätt med och bidrar till vår gemensamma välfärd. Utan företagen stannar Gävleborg.

Patrik Stenvard (M), regionråd opposition

Alexander Hägg (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel