Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Utan SD är de små förskolorna ett minne blott

Annons

På utbildningsnämndens junisammanträde stod det klart att majoriteten i Gävle, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, inte har för avsikt att minska barngrupperna eller acceptera några mindre förskolor i Gävle kommun.

I majoritetens budget för 2019 står att ”Utbildningsnämnden uppdras att utreda vilka befintliga förskolelokaler som, utöver nuvarande plan, kan tas i anspråk för att möta uppdraget att minska antalet barn per förskola.”

Trots detta valde S-MP-C-L tillsammans med Vänstern, att med kort varsel stänga en välfungerande förskola. Linvägens förskola närmare bestämt. En liten förskola med två avdelningar omgiven av vacker natur, behörig personal, fulltaliga barngrupper samt kö av barn till hösten. En förskola älskad av barn, vårdnadshavare och pedagoger.

Förklaringen uppges vara antalet tomma förskoleplatser i Valbo, en överkapacitet av förskoleplatser som prognostiseras bestå fram till 2027. Ingen av dessa tomma platser går dock att tillskriva Linvägens förskola. Exakt antal barn i kö till denna förskola, får vi aldrig veta i och med att föräldrar uppmanades att välja ny förskola åt sina barn senast den 15 maj.

De som inte tog bort sitt barn ur kön till Linvägens förskola, riskerade att stå helt utan en plats i området till hösten. Detta trots att inget beslut om nedläggning hade fattats vid denna tidpunkt. Sverigedemokraterna efterfrågade mer information kring hur förskolans kö inför hösten såg ut, dock utan respons, vi vet dock att barn stod i kö.

S-MP-C-L och V hade således redan bestämt sig för att lägga ner förskolan redan vid vårt politikerbesök med vårdnadshavarna på Linvägens förskola. Ett beslut som blev officiellt vid nämndsammanträdet, då majoriteten tillsammans med V avslog Sverigedemokraternas återremiss om Linvägens förskola. Majoritetens löfte om minskat antal barn per förskola och minskade barngrupper, visar sig återigen bara vara tomma ord.

Med en majoritet i nämnden med förkärlek för storskaliga förskolekomplex, så var detta föga förvånande. Kortsiktiga nedskärningar, som sker på bekostnad av barns bästa, kommer att bli vardagsmat nu när sektor välfärd har höga effektiviseringskrav.

Gävle behöver ett sverigedemokratiskt styre, annars är de mindre förskolorna snart ett minne blott!

Wanja Delén (SD), kommunalråd i opposition samt ledamot utbildningsnämnden i Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons