Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vad hände med det bästa för barnen som haft en plats på Linvägens förskola?"

Annons

Replik till Evelyn Klöverstedt (L), ordförande Utbildningsnämnden Gävle

Som kommunalråd i opposition samt ledamot i Utbildningsnämnden, är jag väl införstådd med det ekonomiska och demografiska läget i Gävle kommun. Jag är dessutom legitimerad förskollärare med en gedigen erfarenhet av yrket som sådant. Den politiska majoriteten i Gävle, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, påstår sig ha barns bästa för ögonen när ni stänger en välfungerande och trygg förskola av hög kvalité, men vad hände med det bästa för barnen som haft en plats på Linvägens förskola?

Än mer motsägelsefullt blir det när ni säger er verka för att Gävle kommun ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, samtidigt bryter ni upp välfungerande arbetslag och tvingar våra medarbetare att ta arbete på andra förskolor. Enligt er mening fanns alltför mycket kompetens samlad på en alltför liten yta, en kompetens som måste splittras upp och spridas ut över fler förskolor. Att vårdnadshavare och medarbetare aktivt valt att söka sig till just Linvägens förskola väljer ni att ignorera. En väl fungerande verksamhet kunde ha använts som reklampelare för att locka fler till yrket, men i stället väljer ni att slå sönder den. Våra medarbetare ska vi värna om vi vill vara en attraktiv arbetsgivare.

Sverigedemokraterna vill se en ökad bredd av kompetens på alla våra förskolor, men vägen dit är inte att splittra de goda exemplen. SD vill låta dessa vara vägledande och inspirerande för att se till alla våra förskolor når dit. Att stänga en bra förskola för att den har för mycket av det goda är inte acceptabelt!

SD förstår att goda exempel uppstår i en kontext där förutsättningarna är gynnsamma. Befintlig personalsammansättning på Linvägens förskola, i ett mindre sammanhang skapade tillsammans en trygg och välfungerande förskola. Vad som gör det hela än mer sorgligt, är att de resurser som majoriteten nu vill ska komma fler förskolor till godo, riskerar att bli en droppe i havet när de sprids ut. En välfungerande och trygg förskola, med sammansvetsad personal, glada och trygga barn och vårdnadshavare är på grund av den politiska majoritetens kortsiktighet ett minne blott.

Vad min frånvaro från det senaste sammanträdet anbelangar, vilket knappast har med sakfrågan att göra, så är du Evelyn väl medveten om att jag, förutom politiker även är mamma. I livet med yngre barn kan det ibland uppstå situationer som kräver en närvarande förälder på hemmaplan.

Wanja Delén (SD)

Kommunalråd i opposition samt ledamot Utbildningsnämnden i Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel