Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välj konstgräs med omsorg!

Annons

Ideella krafter, tillsammans med stöd från de Göranssonska stiftelserna, gör att vår kommun har ett idrotts- och kulturliv som vi alla kan vara mycket stolta över. Häromveckan presenterades planer på att anlägga tre nya konstgräsplaner. Att föreningslivet utvecklas är glädjande.

Konstgräs i sig är däremot inte helt oproblematiskt. I och med det, så vill vi i Miljöpartiet uppmärksamma alla som på olika sätt är engagerade i projekten om skador som konstgräs av fel typ kan innebära.

Konstgräsplaner av plast avger mikroplaster. Vi vet att dessa har stor inverkan på framförallt livet i havet. Enligt IVL svenska miljöinstitutet, är konstgräsplaner den andra största källan till mikrogranulater i havsmiljön. Efter att ha spelat på en sådan plan, följer partiklar med i kläder och hår. Dessa partiklar hamnar sedan i våra vatten, via dusch och tvätt, för att därefter spridas på åkrar, i vårt dricksvatten och via vattendragen spolas ut i haven. De är svårt, för att inte säga omöjligt, att bryta ned dessa plaster till en oskadlig nivå Människor påverkas också direkt av föroreningarna. Flera studier pekar på en koppling mellan cancer i lymfsystemet och fotbollsspelare. Utöver detta finns belägg för att ämnen är reproduktionsstörande och kan påverka arvsmassan.

Det positiva är att det finns konstgräs-alternativ som är betydligt bättre för både miljö och människa. Vi vill därför be er som på olika sätt är beslutsfattare i ärendet, att värna om vår jord och välja ett av de bättre ”gräsen".

Rejn Karlgren

Maria Hagström

Peter Perskull

Miljöpartiet i Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel