Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välj konstgräs med omsorg!

Ideella krafter, tillsammans med stöd från de Göranssonska stiftelserna, gör att vår kommun har ett idrotts- och kulturliv som vi alla kan vara mycket stolta över. Häromveckan presenterades planer på att anlägga tre nya konstgräsplaner. Att föreningslivet utvecklas är glädjande.

Konstgräs i sig är däremot inte helt oproblematiskt. I och med det, så vill vi i Miljöpartiet uppmärksamma alla som på olika sätt är engagerade i projekten om skador som konstgräs av fel typ kan innebära.

Konstgräsplaner av plast avger mikroplaster. Vi vet att dessa har stor inverkan på framförallt livet i havet. Enligt IVL svenska miljöinstitutet, är konstgräsplaner den andra största källan till mikrogranulater i havsmiljön. Efter att ha spelat på en sådan plan, följer partiklar med i kläder och hår. Dessa partiklar hamnar sedan i våra vatten, via dusch och tvätt, för att därefter spridas på åkrar, i vårt dricksvatten och via vattendragen spolas ut i haven. De är svårt, för att inte säga omöjligt, att bryta ned dessa plaster till en oskadlig nivå Människor påverkas också direkt av föroreningarna. Flera studier pekar på en koppling mellan cancer i lymfsystemet och fotbollsspelare. Utöver detta finns belägg för att ämnen är reproduktionsstörande och kan påverka arvsmassan.

Det positiva är att det finns konstgräs-alternativ som är betydligt bättre för både miljö och människa. Vi vill därför be er som på olika sätt är beslutsfattare i ärendet, att värna om vår jord och välja ett av de bättre ”gräsen".

Rejn Karlgren

Maria Hagström

Peter Perskull

Miljöpartiet i Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel