Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkommen till den gröna sidan M!

Häromveckan meddelade Moderaterna stort att de nu kommit fram till att giftigt avfall i hav och sjöar är ett stort problem. Vi kan inte annat än hålla med! Vi välkomnar Holm, Beckman och Bergman till de gröna insikterna.

Miljöpartiet de gröna har sedan vi startade fokuserat på arbetet med att sanera och återställa efter människors framfart. Under förra mandatperioden såg vi därför till att mer än fördubbla budgeten för sanering av förorenade marker. Först och främst är det förorenaren som ska stå för kostnaderna – den som förorenar ska inte kunna lägga över ansvaret på skattebetalare. Men när det inte är möjligt är det upp till experter att avgöra vilka marker som med offentliga medel ska saneras först.

Så här i budgettider är denna nyväckta gröna insikt ett extra glädjande besked från M. Vi ser med spänning fram emot att se vilka satsningar som Moderaterna presenterar i sin skuggbudget. Att bara återställa de 100 miljoner till sanering av förorenade marker som M och KD tog bort 2019 räcker inte.

Förutom att hantera tidigare miljöförstöring är det viktigt att sluta sprida nya gifter i miljön. Självklart behöver vi både reparera tidigare misstag och undvika att göra nya. Plast är redan ett av de största miljöproblemen som finns, inte minst i våra världshav. Att ställa sanering av miljöavfall mot åtgärder för att minska mängden plast är varken insiktsfullt eller hållbart.

Hur som helst kommer det kommande år finnas många möjligheter att prioritera miljö. Miljöpartiet kommer att göra allt vi kan för att driva på arbetet. Fler krafter behövs för en levande miljö. Vi hoppas att Moderaterna i framtiden kommer att vara en del i kraften.

Therese Metz (MP), kommunalråd Gävle

Joann Ling (MP), gruppledare Söderhamn

Karin Jansson (MP), regionråd Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel