Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vänsterpartiet sviker i klimatfrågan när det väl gäller

För mer än fyra år sedan träffade vi några lokala engagerade entreprenörer som börjat titta på de områden som kommunfullmäktige – i enighet – utsett för vindbruk i havet utanför vår kust. Bolaget hade redan då tydliga visioner om hur den närmast berörda bygden skulle kunna få stora medel till bygdeutveckling och hur man ville ta största möjliga hänsyn till natur och miljö.

LÄS MER: Efter Vänsterpartiets nej till vindkraften utanför Gävles kust – Svea vind drar tillbaka sin ansökan

Den 30 mars antog Gävle kommun det miljöstrategiska program som bland annat innehåller mål och åtgärder om att Gävle ska vara en klimatneutral plats till 2035. Klimatkrisen ställer krav på oss alla att omvärdera våra prioriteringar och vanor, men en lika viktig del är att mycket snabbt ställa om den teknologi i samhället som hittills varit beroende av fossila energislag. Det är mycket glädjande att försäljningen av elbilar ökar i snabb takt och att industrin kommer allt längre i sin omställning till förnyelsebar energi, men för att ekvationen ska gå ihop så behöver vi också se till att kraftigt bygga ut den förnyelsebara elproduktionen för att tillgodose det ökade behovet.

LÄS MER: Fiskarna Bergman firar med tårta – men vågar inte andas ut

Vänsterpartiet brukar hålla hög profil i klimatfrågan och har ofta utmanat oss i att vara det bästa miljöpartiet, något vi förstås välkomnar. Desto värre blir därför sveket mot partiets egen klimatpolitik när de nu i sista stund får kalla fötter och tillsammans med ett flertal andra partier sätter stopp för en av de största klimatsatsningar som vår region stått inför någonsin.

Det finns heller inga fakta som styrker de argument som Vänsterpartiet har fört fram i debatten – snarare faktiskt precis tvärtom. Det går att förena fiske och vindkraft. Det går att förena ett gott liv på landsbygden med vindkraft. När det gäller alternativa platser längre ut vet vi i dagsläget ingenting om huruvida de kan bli aktuella, eller om de ens är lika lämpliga ur miljösynpunkt. Det vi vet är att behovet av förnyelsebar el är omfattande och att tiden är en avgörande faktor.

Någon grad av lokal påverkan går förstås aldrig att helt komma ifrån vid en sådan här etablering. På ett sätt är det nytt för oss, då vi alltför länge har kunnat komma undan med att låta några andra, någon annanstans betala priset för produktionen av den energi vi konsumerar – vare sig det skett genom uppdämning av älvar i Sapmi eller genom uranbrytning i Namibia. Det är därför inte mer än rätt att vi själva tar de lokala konsekvenserna av vår egen energikonsumtion.

Vad vi erfar kommer den aktuella ansökan nu att arbetas om för att sannolikt tas upp igen. Vi hoppas att Vänsterpartiet med flera använder den tiden till att läsa på mer i frågan och omvärdera sina prioriteringar. Det är lätt att vara för en snabb klimatomställning i teorin, men om vi ska ha någon chans att lyckas ställa om i tid kräver det att vi kan ta tuffa och kanske inte alltid så populära beslut också i skarpt läge. Det är trots allt inte bara intressena hos dagens väljare vi har att ta hänsyn till här, vi måste också agera för morgondagens väljare. Det behöver vi göra Nu.

Therese Metz

Emanuel Hort

Helene Börjesson

Henrik Sundberg

Emelie Lejon

Miljöpartiets ledamöter och ersättare i Gävle kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel