Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var och en som kommer till Sverige ska försörja sig själv och sin familj

Nyligen bröt förhandlingarna samman om en realistisk migrationspolitik för Sverige och Gävleborg. I vårt län ökar kostnaderna för bland annat försörjningsstödet dramatiskt på grund av stora svårigheter att få nyanlända i en egen försörjning. Det är djupt olyckligt att Socialdemokraterna har valt Miljöpartiet framför en hållbar, stram och realistisk invandringspolitik.

Från moderat sida anser vi att Sverige i allmänhet och våra kommuner i synnerhet nu måste få ett andrum så att man kan ordna bostäder skolor och egen försörjning till alla de som har kommit till vårt land under senare år. Socialdemokraterna har i slutändan inte velat ha ett volymmål på en nivå som understiger dagens invandring till Sverige  vilket har varit centralt för Moderaterna.

Vi har också velat se stramare regler för anhöriginvandring. Moderaterna har varit beredda att kompromissa i flera frågor som var viktiga för Socialdemokraterna. Men tyvärr har Socialdemokraterna inte velat gå oss till mötes i någon av de frågor som är avgörande för att få till en stramare invandringspolitik. Det handlar bland annat om volymmålet och försörjningskravet vid anhöriginvandring.  

Vi har sett hur bland annat Elin Lundgren, Åsa Wiklund Lång, Ahmed Ahmin och Jörgen Edsvik skrivit under debattartiklar i nationell media där man krävt att S inte gör en överenskommelse med M om en realistisk migrationspolitik. Men nu måste också samma politiker svara på frågan: Hur ska man vända utvecklingen i Gävle och Gävleborg rörande försörjningsstödet, och var ska ni få fram jobb och bostäder till alla våra nyanlända?

Det finns många duktiga entreprenörer bland de utrikesfödda som kommit till Sverige som arbetar och driver företag i vårt län och i Sverige. Det är också många utrikesfödda som arbetar i vårt län – men det förtar inte det faktum att vi sedan Stefan Löfven stod på Medborgarplatsen i Stockholm och sa "refugees welcome" så blev effekten en så stor anstormning av asylsökande att det blev – och är – en ohållbar situation.

Därför behövs det en mycket stram rättssäker och förutsägbar migrationspolitik i Sverige. Den naturliga utgångspunkten måste självklart vara att var och en som kommer till Sverige ska försörja sig själv och sin familj.

Att ge ett parti som har mindre än 4 procent i opinionen vetorätt över svensk migrationspolitik är direkt oansvarigt av Socialdemokraterna och är ett historiskt svek mot alla som bor i Gävleborg och i Sverige. Det sätter också ett mycket stort tryck på våra kommunpolitiker som nu kommer att vara tvungna att fortsätta göra stora nedskärningar i välfärden när försörjningsstöden skenar i länets kommuner.

Det finns fortfarande tid för socialdemokraterna att ändra sig och ansluta sig till en realistisk migrationspolitik. Så tänk om och gör rätt.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M), Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel