Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför anordnar inte Ockelbo skolförvaltning skolresor till Polen/Auschwitz?

Annons

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Antisemitismen finns ännu i dag dryga 70 år efter Förintelsen. Den fortsätter att ge sig till känna i ideologier, religioner och som konspiratoriska påståenden hos grupper av människor eller enskilda kulturpersoner. Förintelsen drabbade inte enbart judar. Romer, politiskt oliktänkande och homosexuella var också Förintelsens offer. Antisemitismen var den bärande tanken som drev fram det industriella dödandet.

Det är i dag viktigare än någonsin att sprida kännedom om förintelsen. Det är därför sorgligt att Perslundaskolan i Ockelbo har i tre år misslyckats att organisera skolresor till Polen där besök i Auschwitz ingår.

Ockelbo kommunfullmäktige beslutade den 28 november 2016 att anslå 150 000 kronor årligen för att anordna sådana skolresor. Till dags dato har ingen sådan skolresa anordnats. Det är dags att verkställa kommunfullmäktigebeslutet!

Anders Olsson och Göran Ström, socialdemokrater i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel