Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför genomför vi inte HPV-screening i Gävleborg?

Annons

I ett nyhetsinslag från SVT Nyheter den 7/9 kan jag läsa och höra att Socialstyrelsens nya riktlinjer för att förebygga livmoderhalscancer, som kom för fyra år sen, bara följs av 13 av landets 21 regioner. Bland de som inte följer denna rekommendation finns Gävleborg. Detta enligt en enkät som SVT Nyheter skickat ut till alla regioner.

Sedan 2014 har antalet kvinnor som insjuknar i livmoderhalscancer ökat igen, från att tidigare ha minskat. Det har ökat mest bland kvinnor som fått veta att deras cellprov är normalt. Om detta test genomförs i hela landet kan 30 liv räddas per år enligt överläkare Lena Silfverdal som citeras i inslaget. Hon tycker att det är bedrövligt att detta inte införts i alla regioner ännu.

Det känns verkligen inte bra att vi i Gävleborg inte förebygger livmoderhalscancer på samma sätt som andra regioner gör. Eftersom det är 13 regioner som inte infört detta finns det uppenbart svårigheter. Vari ligger svårigheterna i vår region? Är det de tekniska lösningarna, personella resurser eller ekonomiska hinder som gör att det inte införts?

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel