Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vargen är en landsbygdsfråga

Enligt riksdagsbeslut skall Sverige ha 170–270 vargar. Naturvårdsverket har ökat på detta till 300. Vid årets inventering, med dåliga förutsättningar på grund av brist på spårsnö, har man bekräftat minst 365 vargar. Enligt beräkningsmodellerna, inklusive felmarginaler, innebär detta att vi i Sverige har 289–474 vargar. Inavelskofficienten har minskat från 0,25 till 0,24. En Finsk/Rysk varg har fått valpar i Örebro samt en som håller till i gränslandet mellan Sverige och Norge har fått valpar.

Dessutom har ytterligare tre vargar från Finland/Ryssland invandrat till Sverige. Risken för inavel tenderar alltså att minska. Av 365 vargar finns 330 i Sveriges mittersta förvaltningsområde, det vill säga 90 procent av alla vargar. (Värmland, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala, Stockholm).

I Gävleborg har det bekräftats att vi har 78 vargar. Bara Gävleborg bär alltså 21 procent av Sveriges vargbestånd. Enligt Naturvårdsverkets egna beslut skall Gävleborg ha 35 Individer. Det finns alltså 122 procent mer varg i Gävleborg än vad vi ska ha enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Och då har Länsstyrelsen i Gävleborg så sent som 18 maj meddelat att de uppskattar antalet varg i Gävleborg till 120 individer, det vill säga avsevärt mer.

Summerat ser vi nu att vargstammen ökar klart mer än vad riksdagsbeslutet gjort gällande att vi skall ha i antal vargar i Sverige. Skandulv rekommenderar nu en tilldelning på tio vargar i licensjakt. Då har man beräknat att 20 vargar kommer behöva skjutas i skyddsjakt. Men bara i Gävleborg har vi ett bekräftat överskott på 43 vargar. Så om vi skjuter av tio på lands nivå kommer Gävleborg även fortsättningsvis få bära en orättvis stor andel av Sveriges vargbestånd.

Vargfrågan är så mycket mer än själva vargen. Vi som bor och verkar på landsbygden gör det av en anledning. Vi vill kunna bo här, försörja oss och ha fritidsintressen precis som alla andra. Här är det fiske, jakt, hästar, hundar eller annan djurskötsel som är vanligt. Då är det vår rättighet att kunna ha familj, husdjur och egendom, exempelvis får/kor i trygghet för rovdjur.

Vi moderater kräver nu i ett första steg att Naturvårdsverket uppfyller varje enskilt rovdjursområdes förvaltningsantal. Det måste ske genom flytt av varg eller jakt, men det går inte att vissa områden får bära stora delar av landets bestånd. I ett andra steg att man reducerar totala antalet till riksdagens nedre referensvärde om 170 individer.

Lars Beckman, riksdagsledamot Moderaterna Gävleborg

Peter Linzie, Moderaterna Bollnäs

Curt Dübeck, Moderaterna Bollnäs

Daniel Nyström, Moderaterna Hofors

Alf Persson, Moderaterna Hofors

Peter Weider, Moderaterna Hudiksvall

Stina Berg, Moderaterna Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel