Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vargstammen måste minska i Sverige

Replik till Anders Ekholm: "Beckman borde läsa på om skyddsjakt på hotade arter"

Svenska Rovdjursföreningen har uppmärksammat mitt engagemang i rovdjursfrågan. Det är bra att det uppmärksammas. Moderaternas utgångspunkt är att man ska kunna bo, leva och driva företag i hela Sverige. Man ska kunna utöva sina fritidsintressen oavsett om det är att rida med häst ute i skogen, eller att vara ute på jakt med sin livskamrat hunden. Vidare är vår utgångspunkt Sveriges riksdags fattade beslut. Där framgår det att man ska ta psykosociala hänsyn vid beslut om antalet vargar i Sverige liksom att det ska vara en god spridning i hela landet av varg.

LÄS MER:

"Idrottslektionen ställdes in – vargen för närgången"

FLER ARTIKLAR OM VARG I HÄLSINGLAND

Tyvärr har MP-S-regeringen tillåtit våra myndigheter att inte följa riksdagens beslut. Sannolikt är det så enkelt att Socialdemokraterna med stödpartier har delegerat rovdjursfrågorna till Miljöpartiet med tillhörande myndigheter. Konsekvensen för Gävleborg och landsbygden är förödande. Vi kan se hur barnfamiljer inte törs ha sina barn ute i naturen och leka på grund av rädsla för varg. Vi har kunnat se hur hund efter hund har blivit uppäten av varg för jägare, och hur fårbönder har fått se sin affärsverksamhet kraftigt påverkad negativt av de återkommande vargattackerna. Det är absurt när skolelever inte kan vara ute i naturen på grund av varg.

Moderaternas uppfattning är att riksdagens demokratiskt fattade beslut ska följas. Eftersom rovdjurstrycket har blivit så högt är vår uppfattning att det är riksdagens nedre gräns som ska gälla med 170 vargar i Sverige. Det skulle betyda en närmast halvering av vargstammen i Sverige.

Jag noterar att Svenska Rovdjursföreningen verkar fullständigt sakna empati för alla de som berörs negativt av det höga rovdjurstrycket, vilket är ytterst beklagligt

Vad som är rätt nivå för vargen gemensamt i Sverige, EU, Norge och Ryssland borde utredas ytterligare. Enligt min uppfattning så finns det ingen risk för att vargen blir utrotad med tanke på hur stor vargstam som har vuxit till i norra Europa. Det finns de som tycker att vi ska ha en obegränsat stor vargstam vilket man har rätt att tycka, men lika rätt är det att få tycka att vi ska ha noll vargar i Sverige med skottpengar på varg.

Jag och Moderaterna förhåller oss till riksdagsbeslutet som är demokratiskt fattat och det borde även våra myndigheter göra och då trycka ned vargstammen i antal och bevilja snabba och effektiva skyddsjakter. Det kommer vi att fortsätta att driva i Sveriges riksdag mot regeringen.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M) Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel