Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är på väg mot 0 procent avfall – allt ska kunna återvinnas! 

Den 22 augusti inföll vad som kallas Overshoot Day, den dagen när jordens resurser för i år tog slut, om vi faktiskt skulle hålla oss inom de gränser och de resurser som planeten kan återskapa.

Vi i styrelsen för Gästrike återvinnare har förmånen att leda en organisation som varje dag bidrar till att våra resurser ska räcka längre. Vårt mål är 0% avfall - 100% cirkularitet. Våra resurser – livsmedel, metaller, grundämnen med mera – är för värdefulla för att hamna på deponier eller eldas upp. Vi måste se till att det blir mycket enklare för oss alla att sortera rätt, det är helt avgörande för att det ska gå att återvinna mer och fler material. Vi utreder därför just nu hur vi ska kunna införa det som kallas Fastighetsnära insamling även för villor – syftet är att alla ska kunna sortera det mesta av sitt avfall hemma och få det hämtat där, vi hoppas kunna påbörja införandet av nya sopsorteringssystem så snart som möjligt. Hos våra flerbostadshus är systemet mycket välutbyggt.

För mycket avfall bränns, eller hamnar på deponi och går aldrig igen att användas eller återvinnas. Tekniken är dock fantastisk idag för återvinning av material och vi behöver se till att skapa förutsättningar för att det ska gå snabbare att återvinna mer.

Vi genomför redan nu en rad åtgärder för att nå vårt mål. En mer miljöstyrande avfallstaxa där den som sorterar allt bättre får betala mindre, där det ska vara enkelt att bidra med sitt matavfall till regionens biogasproduktion så att kollektivtrafiken kan gå på ett fossilfritt lokalproducerat bränsle.

Vi tar nu tillsammans med våra medlemskommuner fram Kretsloppsplaner, som just ska visa på hur vi ska nå våra mål. Vi ser redan att en tätare samverkan med bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är oerhört viktigt. Ett gott exempel är Gavlegårdarnas fantastiska arbete på Nordost i Gävle där vi varit delaktiga och där både sorteringen har ökat dramatiskt, liksom tryggheten i området. Rena, fina utemiljöer, trapphus och miljörum är viktiga grundstenar i trygga bostadsområden.

Att se till att arrangemang som exempelvis Friidrotts-EM förra sommaren kan sortera allt sitt avfall är en annan viktig del, liksom att minska nedskräpningen. Tillsammans med våra kommuner kan vi göra stor skillnad här. I Ockelbo har äldreboendet vid Bysjöstrand jobbat aktivt med att minska matavfallet och på så vis också minskat sina kostnader och i Sandviken bygger vi nu en helt ny återvinningscentral för att fler ska kunna sortera mer på ett bättre sätt. 

I många år har Gästrike återvinnare varit en av Sveriges bästa avfallsorganisationer. Tillsammans med höga miljö- och klimatambitioner i våra kommuner så tror vi att vår region är en av dem som bäst kan visa hur en omställning till ett helt cirkulärt samhälle ska gå till. Det handlar om att ta vara på våra resurser på allra bästa sätt – för våra barns framtid. Men det handlar också om att skapa nya jobb – vår biogasproduktion skapar 15 lokala arbetstillfällen. Inom reparation, återbruk och återvinning kan en rad andra arbetstillfällen skapas. Vi ser fram emot att skapa en hållbar framtid tillsammans med Gästriklands medborgare!

Therese Metz (MP) , ordförande Gästrike återvinnare

Mona Davik (S), vice ordförande Gästrike återvinnare 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel