Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver mer förnybar el

Klimatkrisen kan mildras genom en snabb elektrifiering av industrin och transporterna, där förnybar el ersätter fossila råvaror och bränslen. Det gäller såväl i Sandviken och Gävleborg som i hela Sverige och världen. 

År 2019 producerade vi i Gävleborg 4,7 TWh el, men förbrukade mer – 5,2 TWh. Vi har alltså för lite egen elproduktion i förhållande till vad vi konsumerar. I Sandviken är elbalansen ännu sämre. 

Samtidigt förväntas elanvändningen i länet öka med mellan 50 och 65 procent fram till 2030. Elproduktionen i länet måste därför också öka kraftigt, vilket framgår av en ny rapport av konsultbolaget Sweco.

Det realistiska sättet att klara detta är att fortsätta att bygga ut vindkraften, vilket innebär stora fördelar:

För det första kan vindkraft bidra till klimatomställningen inom både industrin, sjöfarten, flygindustrin och i vägtransporter. Det kan ske både genom direkt elektrifiering och genom att producera vätgas, som samtidigt kan fungera som ett lager för vindkraftsel. 

För det andra efterfrågar industrin stora mängder billig och förnybar el. Ny vindkraft bidrar till stärkt konkurrenskraft, fler jobb och därmed mer välfärd. Det är därför företag som Sandvik Materials Technology och Ovako poängterat vikten av att kommunerna släpper fram mer förnybar elproduktion.

För det tredje kan vindkraftsparker betraktas som tillfälliga gäster i landskapet, efter cirka 30 år plockas de ned. Vindkraftsbolagen avsätter pengar för detta, och en allt större del av vindkraftverken kan återvinnas.

Samtidigt kan vindkraftparker ha en negativ påverkan på bland annat det lokala djurlivet, och även uppfattas som störande för kringboende. Därför är det viktigt att föreslagna vindparker genomgår ordentliga prövningar.

Kommunens uppgift är att avgöra om den aktuella platsen är lämplig för vindkraft, medan miljöprövningsdelegationen prövar hur djurliv, miljö, närboende och annat påverkas.

För närboende kan vindkraftsparker uppfattas som negativt. Därför är det mycket viktigt att de som vill bygga vindkraft lyssnar på och tar till sig av deras åsikter. Dessutom måste vindkraftsföretagen vara beredda att betala ut bygdemedel, det vill säga ersättning till bland annat föreningslivet i lokalområdet. 

I Sandviken måste vi se såväl möjligheterna för att delta i vindkraftsutbyggnaden, liksom de effekter som kan uppstå i närsamhället. En rimlig ersättning till lokalsamhällen och noggranna prövningar av ny vindkraft är självklara förutsättningar. Varje individs oro måste tas på allvar. Som alltid bygger det på seriösa samtal och respekt för varandra. 

Sommarhälsningar för en grönare framtid.

Carl-Ewert Ohlsson (C) Årsunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel