Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver se hur sjukvård och omsorg hänger ihop

Det är förvånade att höra dagens debatter med förklaringar och teorier om varför smittan har kommit in till boenden bland våra äldre och sköra personer. Det är dags att vi höjer blicken nu och tittar mer övergripande på vad som egentligen har hänt sedan vi ändrade strukturerna för vård och omsorg i Sverige. För detta behöver vi se tillbaka på Ädelreformen från 1992, då kommunerna först tog över delar av omsorgen från regionerna. Tio år efter reformens genomförande gjorde Socialstyrelsen en fördjupad analys av läget och fastslog då att trots flera framsteg så fanns det ännu brister i reformen – brister som vi nu tvingas se effekterna av.

Rapporten visar bland annat att Ädelreformen har skapat en väsentligt ökad vårdtyngd hos dagens brukare av kommunal vård och omsorg och den visar även på bristande medicinsk kompetens bland kommunerna. Personalen närmast sjukvårdens verksamheter har dessutom protesterat länge om att två huvudmän inte fungerar optimalt då de båda har olika processer, rutiner och arbetssätt att följa vilket ofta skapar oreda och rörighet för de individer som vårdas.

Samverkan mellan de två huvudmännen har inte fungerat tillräckligt bra. Trots detta så flyttades än mer sjukvård från regionerna under 2012, då ansvaret för hemsjukvården togs över av kommunerna. Detta trots att de brister som Socialstyrelsen påpekat fortfarande fanns kvar ute i verksamheterna. Nu är vi dessutom på väg mot en ny stor strukturförändring, God och nära vård – en förändring som till stor del bygger på ökat samarbete mellan kommuner och regioner, med stärkt primärvård och ökad digitalisering.

Detta väcker såklart stora frågor, särskilt när vi ännu inte fullt åtgärdat de brister som identifierats från 1992. Med den nya reformen för God och nära vård förväntas det dessutom bli tre olika ytterst ansvariga inblandade med ansvar för olika delar av sjukvården. Vår oro är dock att olika huvudmän inte fungerar som den bästa lösningen, trots att den tekniska utvecklingen går fort.

Vi är övertygade om att vi behöver se hur sjukvård och omsorg hänger ihop. För att få primärvård, sjukhusvård, hemsjukvård, egenvård, mellanvård, äldreboenden och hemtjänst att fungera optimalt ur alla aspekter så krävs ett helhetsgrepp. Det är också därför vi behöver bygga broar mellan regionen och kommunerna för att få den helheten optimerad, effektiv och till största nytta för både patienter, brukare och personal.

Helena Englund (L), gruppledare Region Gävleborg

Helene Åkerlind (L), kommunalråd Gävle Kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel