Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi bör alla erkänna de problem marknadsexperimentet medför!

Svar till Lars Beckman (M): Varför använder ni valfriheten som slagträ i debatten, S? och Anna Bergendal, Vårdföretagarna: Privata aktörer behövs för att utveckla svensk vård och omsorg

Svensk välfärd lever idag inte upp till den förväntan som många människor har på den. Det är ett rejält problem och en fråga som förtjänar en öppen debatt. Men i armkrok med varandra blundar Moderaterna och välfärdsföretagen för de problem som de själva är en del av.

LÄS MER I DEBATTEN: Medborgare får betala dyrt för nymoderata privatiseringar

Moderaten Lars Beckman tycker att det är mer intressant att prata om Socialdemokraterna och januariavtalet än de faktiska problem med vinst och valfrihet i välfärden som vi lyfte i vår debattartikel. Det är inte så konstigt. Det är svårt för M att försvara den ineffektivitet i välfärden som de varit med att skapa, med syftet att det ska tjänas pengar på människors behov av vård och omsorg.

Det vi belyser och vänder oss emot, är de inbyggda problem som finns i dagens privatiseringssystem. En del privat drivna vård- och omsorgsföretag, inom vissa verksamheter, kan vara ett jättebra komplement till det offentliga. Men när privata aktörer får fritt spelrum att välja de delar av välfärdsarbetet som ger högst ekonomisk avkastning och lämnar de ekonomiskt tuffa delarna till det offentliga skapas uppenbara problem.

Vårdföretagarna menar exempelvis att det inte ska räknas som ökade kostnader att betala för större kontrollapparater för att hålla koll så att alla sköter sig, för det bör man ha oavsett. En viss kontroll behövs så klart alltid, oavsett vem som är huvudman, och det har det också funnits sedan innan LOV:en skapades. Men man behöver inte vara något geni för att förstå att när det finns pengar att tjäna på att spara på personal och äldre så ökar incitamenten för det, och behovet av kontroll ökar därmed. Att det skulle räknas som annat än en kostnad för valfriheten är absurt.

I nästa andetag så instämmer Vårdföretagarna dessutom i att det finns för många oseriösa aktörer som kommunerna måste få möjlighet att utesluta. Det kan vi inte annat än instämma i, det är ju nuvarande system som vi kritiserar.

Kostnaderna i kronor kan minska i vissa kommuner där LOV:en införs. Den effekten har setts på sina håll. Men pengakostnaden är inte allt. Det får man genom en ökad press på personalen genom till exempel striktare ramverk för vad som får göras och hur lång tid det får ta och minskad bemanning. Stressen på arbetet är en kostnad som individen och samhället får betala. Vi menar att de försämrade arbetsvillkoren för våra välfärdsmedarbetare beror på att nyliberala idéer som new public management har haft fäste i samhället under allt för lång tid. Samt att vi tillåter att vård, skola och omsorg kan handlas med på privat marknad, som om välfärden vore som vilken konsumtionsvara som helst.

Allt framtvingat för att det ska gå att ha en marknad på området där varje minut ska räknas, konteras och betalas för. Den berömda kärnan i välfärden är allt som blir kvar, och den måste levereras med högsta möjliga fart.

Så här säger till och med moderaternas Elisabeth Svantesson i Expressen om att använda lagen om valfrihet för arbetsförmedlingen:

”Arbetsförmedlingen behöver reformeras, och de aktörer som är duktiga på att förmedla jobb till en lägre kostnad ska göra det. Men vi moderater vill inte se att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare och att det startas en massa företag runtom i landet som använder skattebetalarnas pengar utan att det går att kontrollera.”

Det är ett bra första erkännande över hur det här faktiskt inte blivit bra. Den blinda marknadstron måste få ett slut, och en rimligare styrning måste till.

Patrik Lundqvist, facklig ledare i Socialdemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel