Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi bör rannsaka oss själva om det dåliga företagsklimatet

Replik till Jan Myléus: ”Majoritetens attityd mot företagare är oroande”

Du behöver inte oroa dig, Jan Myléus. Vi tar självklart arbetet med att förbättra både företagsklimatet och servicen mot våra lokala företag på största allvar.

Majoriteten tar nu ett större och mer strategiskt helhetsgrepp än vad som tidigare gjorts i arbetet med att förbättra vårt företagsklimat. I detta ingår bland annat vårt interna arbete i kommunen med att utbilda i bemötande, attityder och service gentemot våra företagare. Vi utökar besöken ute hos våra företagare och jobbar hårt med att skapa en kvalitativ dialog för att på bästa sätt kunna möta entreprenörer och deras behov runtom i vår kommun.

Utöver detta bygger vi även upp en lokal upphandlingsenhet som nu tar form med syfte att underlätta och främja goda lokala affärer. Sedan årsskiftet finns också större möjligheter än tidigare för alla oss kommunalråd att engagera sig i näringslivsfrågor. Nu ligger frågorna i kommunstyrelsen och vi har ett näringslivsutskott som bereder frågorna.

Det som faktiskt oroar mig mer är ditt minne, Jan. Under tre års tid hade ni i Kristdemokraterna ordförandeskap i Kultur- och fritidsnämnden och under denna tid gjordes ingen som helst ansträngning för att ändra den uthyrningspolicy du själv nämner.

I tre års tid styrde du och jag tillsammans i Gävle kommun och inte en enda gång gav du mig ditt stöd i att genomföra utredningen gällande kommunal konkurrens som jag varje år kämpade för att få in i kommunplanen. Har du glömt det?

En sak har du däremot rätt i och det är att Gävle kommun har tappat kraftigt i den ranking som nu presenterats gällande företagsklimatet. Aldrig tidigare har vår kommun placerat sig så lågt. Du vet säkert också att den enkät som rankingen baseras på genomfördes under januari till mars och därför framför allt är ett betyg på hur företagare upplevde 2018 års företagsklimat, då Alliansen satt i styret. Ansvaret för detta resultat ligger således på dig, mig, Alliansen och den tidigare förda näringslivspolitiken.

Så här med facit i hand kan jag tycka att alla vi tidigare Allianspartier bör vara mycket ödmjuka och rannsaka oss själva i det här fallet, något som tyvärr inte riktigt lyser igenom av din text.

Jan, det gör mig orolig att minnet tycks svika dig, men du kan känna dig lugn nu. Vi i majoritetsstyret har tagit ett omtag med sikte på att vända trenden och fortsätta utveckla Gävle till en plats där företag både är och känner sig uppskattade. Det finns ingen quick-fix och det kräver reella insatser som nu påbörjats för ett påtagligt förbättrat företagsklimat.

Helene Åkerlind, kommunalråd (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel