Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi byggde landet – rasera det inte!

”Vi bygger landet i gärning och ord”, så inleddes en arbetarrörelsesång för mer än 100 år sedan. Vi tillhör de som tog vid efter de första decennierna. De kämpade för rösträtt, åtta timmars arbetsdag, bättre arbetsförhållanden och ett bättre liv för folkflertalet.

När arbetarrörelsen fick makten kunde man också bygga det välfärdsland vi är idag. Allt från bättre arbetstider till några dagars semester till minst fem veckor. Lönerna utjämnades och även arbetare kunde öka sin materiella standard. Boendet förbättrades från trånga kyffen utan värme eller vatten till folkhemmets barnrikehus och senare till miljonprogrammet. Allmännyttiga bostäder ingick i detta och har nog betytt mer än vad vi tänker på. Ett pensionssystem infördes och även social omsorg, skolorna riktade sig till alla och skolåren ökades. Fattigvården blev äldreomsorg med bra boende och omsorg. Sjukvården förstärktes och tandvård blev något för alla, gratis för barn. Allt detta då vi kollektivt tog hand om medborgarnas behov och solidaritet med varandra var något som de flesta tyckte var viktigt.

Men vad har hänt på senare år, från 70-talets mitt och fram till idag? Visst har det rent materiella i tillvaron fortsatt att bli bättre för de flesta men vart tog det gemensamma ansvaret, solidariteten vägen. Vad har hänt och vad ser ut att hända?

Arbetsförhållandena blir sämre, tillfälliga anställningar är dagens melodi, sms-jobb, praktik utan lön och hyvling av tjänster. Semester köps ut när vikariebehoven inte kan lösas. Allmännyttiga bostäder säljs ut och nya byggs, så dyra att ingen vanlig löntagare, pensionär eller ungdom kan hyra/köpa dem. Nu handlar det om att berika sig på boendet, det köps och säljas till allt högre summor. Pensionerna sackar efter, delvis genom ett pensionssystem som är som att spela på Lotto och som ”bromsas upp” ibland. För att skilja pensionärer från löntagare infördes också jobbskatteavdrag, innebärande att äldre ska betala mer i skatt. Antalet ”fattigpensionärer” växer och vi ligger bland de sämre inom EU-området idag. Nästa steg är att höja pensionsåldern, man ska helst jobba till man stupar! På äldreboendena dras det in på personal men även här gäller det att ”sälja ut” till privata intressen som ska göra vinster på äldres behov av boende-vård. Privatisering, sänkta skatter – mest för de rika, tjäna pengar på boende, bli rik på privatskolor, var egoistisk, glöm solidaritet, det är vad som gäller idag. Tänkt efter hur vi skapade ett välfärdsland, rasera det inte!

Åke Söderman, ordförande Socialdemokratiska Seniorklubben i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel