Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste börja producera mer egen mat

Den senaste tiden har medvetenheten ökat om vår låga självförsörjningsgrad när det gäller mat, särskilt om vi året om vill ha tillgång till avokado, bananer, exotiska frukter, och så vidare. Vi måste börja tänka om och anpassa matsedeln till årstiderna och till vad som kan växa på våra breddgrader. Det blir då även en annan tjusning med att vänta in vårprimörer och andra läckerheter som finns under olika årstider. Då får vi även ner utsläppen från transporter, kanske kan minska på att skicka fisk fångad i Norden för rensning i Kina, och så vidare.

Och vi måste förstå att mat kostar, och att betala för hållbart odlad lokal mat ger oss en försäkring mot ytterligare miljöförstöring och minskar hotet mot den  biologiska mångfalden. Och, Sverige har ingen egen fröproduktion av grönsaker. Nästan allt produceras i de nu hårt drabbade länderna Italien och Spanien. En brist kan förväntas inför nästa år. I Söderhamn har Anders Persson och Mikael Vallström på Närjord tagit initiativ till Förslag till beredskapsplan för att säkra tillgången till livsmedel lokalt.

Vi föreslår följande konkreta åtgärder under perioden maj–juni:

• Att det omedelbart inrättas kommunala krisgrupper för livsmedelssäkerhet. Grupperna ska ha det övergripande ansvaret, mandatet och uppdraget att öka tillgången till livsmedel både kortsiktigt och långsiktigt, för alla invånare och på ett sätt som är miljömässigt hållbart. Grupperna ska också planera och verka målmedvetet för en regional helhetslösning.

• Att det avsätts akuta medel för finansiering av ökad självförsörjning och även omställning till en långsiktigt hållbar matproduktion. Här föreslår vi att stora summor avsetts för inköp av utrustning, löner, med mera.

• Att utsäde och fröer omedelbart köps in i stor skala.

• Att gödseltillgången säkras, framför allt ko-, häst- och hönsgödsel.

• Att andra nödvändiga insatsvaror säkras, som djurfoder, diesel, växtskydd, mediciner till djur etcetera.

• Att befintliga matproducenter stöttas med alla tillgängliga medel.

• Att all tillgänglig mark omedelbart inventeras och görs brukbar. Här föreslår vi dels en inventering av kommunal, befintlig mark samt ett upprop till fler markägare att ansluta sig och snabbt ställa mark i brukbart skick.

• Att alla växthus producerar ätbara grödor under 2020. Vi föreslår att det i samtliga kommunala växthus enbart odlas näringsrika och lagringsbara grödor detta år.

• Att ett stort antal mindre växthus köps in och lånas ut till medborgare i civilsamhället som kan producera mat till flera personer.

• Att det startas stadsodlingar på möjliga platser.

• Att det erbjuds ”startpaket” för odling på balkonger och liknande platser.

• Att erbjuda intensivkurser i odling av olika grödor.

• Att erbjuda intensivkurser i lantbrukarsysslor.

• Att regelbundet blogga med tips aktivt på sociala medier.

• Att samarbete med lokala producenter, grossister, distributörer för att säkra livsmedelskedjan

• Att omedelbart kontakta Arbetsförmedlingen för beredskapsarbeten.

• Att omedelbart undersöka möjligheterna för lagerhållning samt förädling.

• Att omedelbart undersöka distributionskanaler, kylkedjor, med mera.

• Att samordna möjligheter att skörda mer i skogen.

• Att samverka med jägarkåren i kommunen inför höstens jakt.

• Att undersöka andra möjligheter till alternativ matproduktion som kaninuppfödning, kotell, svampodling, insekter.

• Att omedelbart påbörja en egen fröproduktion av nödvändiga grönsaksgrödor.

Kari L-S, Omställning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel