Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste säga nej till vinstjakt och usla arbetsvillkor

Absurditeterna inom den så kallade ”valfriheten” inom hemtjänsten i Gävle fortsätter. Men skämtet fastnar halsen.

Den här gången är det den sista kvarvarande ”lokala” utföraren som var med från privatiseringens början som tackar för sig. Nämligen Änglavård, före detta Gefle Seniorservice.

Det riskkapitalbolagsägda Attendo köper Änglavård vars ”kunder” (utan att ha bett om det) följer med och vars ägare kan skratta hela vägen till banken med dina och mina skattepengar.

Gävles medborgare som väljer hemtjänst är sedan lagen om valfrihet (LOV) infördes förvandlade till varor på en marknad. Varor som gör att ägarna kan plocka ut miljardvinster medan alla andra kan konstatera vilken status äldreomsorgen i Sverige har.

Äldreomsorgen i Gävle behöver fokusera på personalens arbetsvillkor det vill säga rätt till heltid, rimligt långa arbetstider och rimligt täta helgpass. Samt förbättra kontinuiteten hos omsorgstagarna. Inte minst när vi har en pandemi i samhället.

Vi måste sluta belasta administration, tillsynsmyndigheter och domstolar med våra ideologiska privatiseringsexperiment och vi måste säga nej till vinstjakt och usla arbetsvillkor.

Tord Fredriksen, Vänsterpartiet, Omvårdnadsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel