Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi och våra förtroendevalda vänner lägger mycket tid på våra uppdrag

Under det här året och innan vi går in i ett nytt decennium kan vi konstatera att odemokratiska krafter och metoder har blivit en naturlig del för oss med politiska uppdrag att hantera och förhålla oss till.

Självklart har människor alltid haft åsikter om politiken. Det är en förutsättning för demokrati och opinionsbildning. Kanske har det alltid funnits missnöjt grymtande över ”politiker” när beslut inte rimmar med ens egen uppfattning. Men något har förändrats. Något annat än grymtningar och suckar. Det märks i kommentarsfält, i media och i direkta hot mot förtroendevalda.

En liten klick personer är emot ett demokratiskt uppbyggt samhälle. Vi tror att den stora gruppen absolut vill ha demokrati, men det blir det allt mer vanligt att använda sig av odemokratiska metoder för att man tror att man ska få sin vilja fram. I detta inkluderas även rena lagbrott som hot om våld, hot riktade mot familjemedlemmar och förstörelse av politikers egendom.

Kommuner har fått ta in vakter vid möten, säkerhetsavdelningar har blivit tvungna att blockera vissa telefonnummer och mailadresser och några politiker har behövt skaffa skyddad identitet.

Ofta motiveras ovanstående med att politiker inte beslutar som ”folket” vill. Dock finns inte “folket” som en och samma enhet som tycker samma sak. Det är därför som vi har olika politiska partier, med olika ideologisk bakgrund.

Som kommunpolitiker har du ett helhetsansvar för att ekonomin ska gå ihop i alla verksamheter och för att fördelningen av medel ska styras av behov och ett jämlikt perspektiv. Ibland innebär det förändringar som innebär försämringar i ena änden, men som i slutändan gynnar kommunens medborgare och välfärdens kärnuppdrag. Skolstrukturer är ett exempel där debatten helt förståeligt kan bli rejält infekterad. Politiker har som uppdrag att utifrån ekonomisk ram och utifrån olika förutsättningar ge unga invånare så bra utbildning som möjligt. En mycket stor del av kommuners budget går till skola och äldreomsorg, och pengarna ska förstås användas på bästa sätt. Som politiker vill man då värna rätten till utbildade lärare och bra lokaler. För att kunskapsinhämtningen är den stora meningen med skolan. Det kan stå i motsats till många andra intressen, som inte har med uppdraget att ge alla elever goda förutsättningar till god och likvärdig kunskapsinhämtning att göra.

Vi ser exempel i hela länet där förändringar varit nödvändiga men besluten svåra och debatterna riktigt hårda. I de flesta fall finns en bred politisk samsyn, med undantag från något parti som vill plocka billiga poänger och röster, även då de inte har konkreta förslag på lösning.

Vi och våra förtroendevalda vänner lägger mycket tid på våra uppdrag. De flesta av kamraterna är så kallade fritidspolitiker och lägger tiden efter jobb på politiskt engagemang. Kvällar och helger går åt till inläsning, möten och olika aktiviteter. Det mesta av det arbetet ersätts inte ekonomiskt som många tror. Trots det odlas myten om att alla som har politiska uppdrag blir redigt rika på kuppen.

Anledningen till att vi engagerar oss politiskt har med en vilja att jobba för förbättring att göra. Någon av oss engagerade sig då sjukhuset i Söderhamn lades ner. En annan när den började arbeta som lärare och såg hur olika villkor barn har beroende på vem som är deras föräldrar. En tredje för att det var för dåliga arbetsvillkor på arbetsplatsen och arbetsgivaren ville inte lyssna.

Vi förtroendevalda har också barn i skolan, äldre släktingar vi känner ett ansvar för, personer i vår närhet med funktionsvariationer, arbetslösa vänner och sjukskrivna släktingar. Precis som alla andra. Det är just det, viljan att göra det bättre för människor som driver oss i våra uppdrag.

Att ha ett politiskt uppdrag är ett stort förtroende. Och ibland väldigt svårt. Det är många aspekter som ska belysas och det är omöjligt att göra alla nöjda alltid, eftersom det handlar om prioriteringar och vägval.

Det fina med demokratin och partipolitiken är att alla, även du, är välkomna att vara en del av det grupparbetet. Ju fler vi är, desto bättre går det att fånga upp goda idéer och tankegångar. Drömmen för oss med uppdrag vore att det stod en hel hord partimedlemmar bredvid oss och aspirerade på uppdrag. Om fler personer är beredda att lägga av sin tid och energi för detta, så kommer urvalet och kompetenserna att bli högre. Det vill alla.

Har du en idé om hur du vill att samhället ska se ut? Kontakta det parti som är närmast din värdegrund. Du kommer att få utbildningar och möjlighet att engagera dig efter egen tid, lust och ork.

Alla vill ha engagerade, kompetenta och modiga politiker. Personangrepp, otrevligheter och hot måste därför försvinna. Det är inte samma sak som att inte kunna diskutera frågor i sak. Det är alla politiker beredda att göra. Låt 2020 bli året då demokratin segrar!

Åsa Lindestam (S), riksdagsledamot, Gävleborg

Patrik Lundqvist (S), riksdagsledamot, Gävleborg

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot, Gävleborg

Ghaith Al-Tameemi (S), förtroendevald i Ockelbo

Sigbritt Persson (S), förtroendevald i Nordanstig

Einar Wängmark (S), förtroendevald i Ovanåker

Frida Larsson (S), förtroendevald i Sandviken

Marcus Gard, förtroendevald i Söderhamn

Lotta Beiersdorf (S), förtroendevald i Hudiksvall

Marzavan Arafat (S), förtroendevald i Bollnäs

Marie Rasjö (S), förtroendevald i Hofors

Anders Eriksson (S), förtroendevald i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel