Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

401 ”fylleresor” sker i Gävleborg dagligen!

I en rapport från Statens väg- och transport- institut VTI meddelas att i vårt län Gävleborg förekommer 401 ”fylleresor” på våra vägar och i vårt grannlän Uppsala län förekommer 365 liknande ”resor” på vägarna där varje dag. I hela landet körs det dagligen mellan 12 000 och 13 000 sådana ”fylleresor”.

Annons

Det är trafiksäkerhetsföreningen NTF som presenterar detta utifrån den nämnda rapporten. Med tanke på att en onykter förare kan göra flera resor under en och samma dag föredrar NTF att tala om antalet resor i stället för rattfyllerister säger NTF:s vd Jan Sandberg.

Vid inte mindre än 93 procent av alla ”fylleresor” som görs så är det män som sitter vid ratten.

Cirka 20 procent av alla dödsolyckor i trafiken är alkoholrelaterade och 30 procent av dödade personbilsförare körde berusade vid olyckstillfället.

Visst är det skrämmande siffror som speglar en verklighet!

Dessutom speglar dessa siffror en verklighet, i samband med detta, för dem som oskyldigt blir utsatta för dessa förares rattonykterhet genom att de blir inblandade i en kollision eller till exempel blir påkörda vid vägkanten.

Vad kan vi då göra? Den första och mest verksamma lösningen är naturligtvis om vi var och en själva, som till exempel läser dessa rader och andra som i annat sammanhang möter konsekvenserna av alkoholen och även andra droger, förändrar det egna eventuella alkoholbeteendet för vår egen skull.

Men minst lika viktigt att förändra vårt beteende är det för vår omgivnings skull, det vill säga till exempel mina barns, min make/sambos, mina arbetskamraters, mina medtrafikanters eller mina grannars skull.

Önsketänkande kanske, men är det inte det vi alla vet, att vi måste börja förändra om vi ska vända utvecklingen som verkar gå åt fel håll. Eller ska vi lägga alla rapporter som vi får åt sidan och det vi ser av följderna till de så kallade handlingarna?

Låt oss alla ta denna fråga på ännu mer allvar som enskilda, föräldrar, familjer, föreningar, skolor, kommuner, landsting, regering och riksdag. Är obligatoriskt alkolås en del av lösningen?

Roland Ericsson, c

ledamot av socialnämnden och oppositionsråd i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons