Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54 varslade lärare – till vilket pris?

Barn- och ungdomsförvaltningen i Gävle varslar 54 lärare i grundskolan om uppsägning. Det är femte året i rad som varselöverläggningar hålls och tredje året i rad som överläggningarna går till verkställighet. Orsakerna är:

Annons

• Perioden 2008–2011 kommer kommunbidraget att minska med 3,5 procent. Detta motsvarar 48,9 miljoner kronor.

• Minskande elevkullar på grund av färre antal födda barn och konkurrens från friskolorna.

Lärarförbundets lokal- avdelning i Gävle ser många problem med ytterligare nedskärningar på lärarsidan:

• Skolorna förlorar kompetens. Den största delen av de som är varslade är lärare i 30-årsåldern; unga med ny utbildning och flera års erfarenhet. Arbetslagen på skolorna förlorar på grund av detta sin dynamik.

• En enkel sökning i vårt medlemsregister visar att de närmsta tre åren har Lärarförbundets lokalavdelning i Gävle cirka 85 medlemmar i grundskolan som fyller 65.

• Gävle kommun har redan nu låg lärartäthet i jämförelse med andra kommuner i landet. I Lärarförbundets ut- nämning ”Bästa skolkommun 2008” kom Gävle på 227:e plats av 290. År 2007 låg vi på 156:e plats.

• Det är inte enbart de varslade och de eventuellt uppsagda som drabbas. Hela processen kommer att kräva omflyttningar av personal.

Detta skapar nya grupprocesser och oro hos lärare, elever och föräldrar. Vi ser att kvalitén och måluppfyllelsen i allra högsta grad kan komma att påverkas negativt av detta.

Lärarförbundet anser att kommunledningen borde – i handling och inte bara i ord – satsa på den kommunala skolan i Gävle. Kommunledningen borde omprioritera och skjuta till pengar för en övervintringsperiod som med största sannolikhet blir kort då ett stort antal lärare kommer att gå i pension de närmsta åren och elevkullar öka från 2010.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons