Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har en plats i Sverige

Annons

I Arbetarbladet debatteras frågor kring invandringspolitik och mångkultur. En stor del av debatten i Sverige om mångkultur lider faktiskt av svagheter. Motståndare till ett mångkulturellt samhälle anser att mångkultur leder till ökad brottslighet, samlar minoriteter i getton och förhindrar deras integration i samhället. Motståndare till mångkultur vill i stället se assimilation som anpassning. Men förespråkare för mångkultur anser att intresset för assimilation utplånar minoriteters identitet och bara avspeglar en kulturell feodalism och chauvinism. Båda dessa två uppfattningar är överdrivna generaliseringar som förbiser en positiv integration och värdet av skillnader mellan olika minoriteters generationer och etniska grupper.
Debatter missar ofta att demokratins skyldighet är att säkra de enskilda medborgarnas frihet och trygghet. Demokrati får inte användas som ett vapen för att bygga en kulturell diskriminering eller chauvinism. Den vanliga främlingsfientliga uppfattningen i Sverige är att mångkultur hotar svenskheten. Denna uppfattning är ett politiskt bedrägeri eftersom svensk kultur har påverkat mig och många svenskar med invandrarbakgrund. Jag är stolt över att jag lever i ett demokratiskt samhälle och att jag har ett mångkulturellt medborgarskap. På grund av detta är jag intresserad av politik och förmedlar en del av svenska demokratiska värderingar.
Sverige har visat generositet och solidaritet för flyktingar som kommit från många olika länder och fått skydd i Sverige. Nu finns svenskar som talar svenska och svenskar som talar svenska som andra språk. Integration tvingar invandrare och svenskar att kommunicera med svenskar. En svensk har inte bara en enda inriktning av sina synpunkter, önskemål och intressen. Man kan vara socialist eller folkpartist, arbetare eller borgare, bilist eller båtägare, religiös eller ateist.
Det finns ingen minoritet som vill ändra svenska lagar. Däremot finns minoriteter som vill ha erkännande av sin identitet och därmed kräver utrymme för sina kulturella skillnader. Men även om de ofta önskar ett större erkännande för sin etniska identitet så är deras mål inte att bli en separat grupp eller att ändra svenska lagar.
Politisk utveckling i Sverige har visat att individens möjligheter att via de politiska partierna påverka kollektiva beslut har försvunnit eller åtminstone minskat.
Men varför pratas det så lite om att många människor med invandrarbakgrund jobbar och främjar svenska samhällets utveckling? Varför blundar man för svenskar som reser till USA, och andra länder, etablerar sig och gifter sig? Varför blundar man för positiva jobb som utförs av invandrare? Är detta en politisk taktik?
Man undrar hur valet 2010 ska bli. Mycket tyder på att invandringspolitik kommer att vara en viktig fråga. Men svensk demokrati tillåter varken en politik eller ideologi som kan tolerera att en politisk inriktning inskränker kulturella minoriteters frihet och individers medborgerliga rättigheter.
Svensk demokrati garanterar frihet, jämlikhet, samexistens och tolerans. Att svensk demokrati byggs på humanism innebär att alla oavsett etnicitet har en plats, precis som den franska poeten Aimé Césaire säger:
”Ingen äger monopol på skönhet, intelligens, styrka och det finns plats för alla vid segerfesten”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons