Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid Himmelsblå

Med anledning av Gefle IF:s beslut att byta färg på matchtröjorna som används på hemmaplan, från den himmelsblå färgen – som vi i hela våra liv har känt som vår – till en vit färg som vi inte kan identifiera oss med, vill vi här framföra våra synpunkter. Den protestkampanj som vi har inlett går under namnet Alltid Himmelsblå.

Annons

 

Den himmelsblå färgen är för oss något så otroligt mycket mer än en färg. Klubbfärger är heliga. De byts inte bara ut. Vi har inlett en protestkampanj som kommer att fortgå och intensifieras tills dess att Gefle skrotat dessa planer. De inköpta vita tröjorna kan användas på bortaplan.

Vi vill starkt förneka vad som antyds i lokalpressen och vad idékläckaren Magnus Lindmark på marknadsavdelningen menar – att en majoritet av supportrarna är för ett färgbyte. Vi vill bestämt hävda att det finns ett betydligt större motstånd mot denna idé, exempelvis har många redan undertecknat den protestlista som ligger uppe.

Vad betyder klubbfärger?

För vissa kanske lika lite som att man själv ena dagen har på sig en blå tröja och andra dagen en vit. För GIF:s marknadsavdelning är det sannolikt främst en ekonomisk fråga. Styrelsen har inte bara fattat ett enormt viktigt beslut över huvudena på sina medlemmar. En hel del tyder också på att man försöker föra oss supportrar bakom ljuset genom att påstå att färgbytet bara handlar om att gå tillbaka till klubbens rötter, GIF spelade nämligen länge i vita tröjor. Vi är inte så säkra på att det är hela sanningen. Inte ens att det är halva sanningen.

Varför skulle marknadsavdelningen – vars arbete i grunden handlar om att knyta sponsorer till sig och inleda samarbete med företag – helt plötsligt börja bry sig om klubbens historia, när man aldrig tidigare ägnat den en tanke? Hade den historiska aspekten betytt så mycket skulle man väl också vara för ett bevarande av den gamla sittplatsläktaren? Det är inte alls märkligt att GIF förnekar att tröjbytet till största delen är en rent ekonomisk fråga. Det låter på alla sätt så mycket bättre.

Men vi är också av flera andra anledningar mot ett byte av färgen på hemmatröjorna...

Himmelsblått – mer än en färg för oss När vi först förälskade oss i den här klubben var tröjorna ljusblå, vi är uppväxta med ett ljusblått Gefle IF, vi har massor av minnen knutna till ett ljusblått Gefle IF, för oss står den ljusblå färgen för glädje, värme, trygghet, nostalgi etcetera.

Himmelsblått – en del av vår identitet Den ljusblå färgen har varit en viktig, för att inte säga oumbärlig, komponent när vi har skrivit ramsor och sånger, målat flaggor, arrangerat tifon, döpt våra supportergrupper, hemsidor och fanzines. Den står ju för en del av det som är vi. Vad har ni tänkt egentligen?

Har ni tänkt över huvud taget?

Har ni på allvar trott att vi tänker anpassa våra ramsor och flaggor efter ett beslut vi inte ens har haft möjlighet att påverka? I så fall har ni trott fel.

Föreningsdemokrati? En annan sak som är mycket upprörande är att styrelsen inte tycks ha haft en tanke på att lufta den här frågan utanför styrelserummen. När Gefle IF blev alliansförening förra året kom beslutet efter ett extrainsatt årsmöte dit medlemmarna kunde komma och göra sin röst hörd. Så ska det också gå till i en demokratisk förening. Enligt oss är frågan om färgen på tröjorna än viktigare.

Den moderna fotbollen. För att återgå till den ekonomiska aspekten av färgbytet ser vi det som ett oroande första steg i en process att göra klubben mer till ett ”varumärke” än en idrottsförening. Denna tendens kan i dag skådas inom svensk fotboll och dess effekter kan vi kanske mest tydligt se om vi blickar mot England. Av den klassiska engelska fotbollen har vi fått kvar en marknadsprodukt som riktar sig till rika fotbollsturister. Den vanlige åskådaren har inte längre råd att gå på matcherna och känner för varje år som går allt mindre igen sig i sin gamla klubb. Klubben har en arena med ett företagsnamn där man inte får stå upp och kan bli nedtystad av vakter, klubben ägs av en stenrik amerikan som knappt vet vad fotboll är och trycker upp 700 olika varianter av matchtröjor till varje ny säsong för att sälja i Asien. Den traditionelle åskådaren känner sig helt enkelt inte längre välkommen.

Så Gefle ska alltså byta färg? Vad blir då nästa steg undrar vi. Ska vi kanske byta klubbmärke och namn också?

Vi ser som vår uppgift att stoppa en sådan utveckling innan det är för sent.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons