Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskläder i förskolan

/

Annons

Du som hämtat barn i förskolan ser att personalens kläder lever ett hårt liv. Kläderna utsätts för uteaktiviteter oavsett regn, snö och minusgrader, i sandlådor, på leriga gräsmattor och gärna vid vattenpölar. Inne utforskas klister, lera, tuschpennor och målarfärg. Det äts och dricks vid flera måltider. Inne eller ute, är personalens kläder i kontakt kroppsvätskor av olika slag. Till exempel tårar, snor, blöjbyten, hjälp vid toalettbesök eller någon som kastar upp maten. Där borde arbetsgivaren ta ett ansvar, som regel, alltid och överallt. Så är det inte idag.

Kommunal och 81 procent av svenskarna tycker att det ska vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder. Det beror på vart du jobbar i landet om du får arbetskläder. Förskolan är ett exempel, trots att personalen sliter hårt på privata kläder varje dag.

Kommunal har under många år haft frågan om arbetskläder på bordet. Vi kommer fortsätta med det, tills en lösning är på plats. Den påverkar både vardagen på jobbet och privatekonomin. Men det finns andra aktörer som kan ta täten och få till en förändring. Smarta arbetsgivare, modiga och kloka politiker.

Söderhamn är en kommun som tagit täten. Beslutet är taget. Det visar att det går. Barnomsorgspersonal ger våra minsta en bra tillvaro, start i livet. Yrkesskicklighet säkerställer så föräldrar kan gå till sina jobb och betala skatt. Det är en framtidsfråga. För föräldrar, personal och samhället i stort.

Tobias Baudin

Förbudsordförande Kommunal

Barbro Andersson

Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons