Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att lägga motioner grundade på fördomar och intolerans är ovärdigt

Svar till Rickard Carlsson och Marcus Andersson, 6 mars

Annons

De båda Sverigedemokraterna Rickard Carlsson och Marcus Andersson anför i sin artikel att deras motion som behandlades i kommunfullmäktige 23 februari syftar till att förbjuda det ”organiserade tiggeriet”. Under debatten i fullmäktige framkom det tydligt att det SD önskade var att alla tiggare skulle anmäla sig på polisstationen och registreras för att få ”tillstånd” att gå ut på gatorna och tigga.

De flesta av de som i dag sitter och tigger på Gävles gator är romer från sydöstra Europa. Sverigedemokraterna vill alltså att polisen i Gävle ska upprätta ett register, främst över romska européer som använt sig av sin rätt enligt EU-direktivet om fri rörlighet att komma till Sverige.

Den kartläggning som socialtjänsten gjorde under hösten 2014 visade ingenting som skulle kunna antyda att de tiggare som fanns i Gävle då verkade i någon organiserad form. De intervjuer som P4 Gävleborg genomförde med tiggare i Gävle under februari 2015 visade att skälet för dessa människor att komma till Sverige och Gävle var tämligen enkelt. Man har det bättre när man tigger på gatorna i Gävle än man har det hemma i exempelvis Bulgarien eller Rumänien.

Detta är alltså ett problem för Europa och EU och inte ett problem som löses genom lokala ordningsföreskrifter eller att riksdagen som Sverigedemokraterna vill tar beslut som går emot EU-direktiven.

 Vi ser också att tiggeriet är ett problem, men inte på samma sätt som Sverigedemokraterna. Tiggeriet är i första hand en mänsklig tragedi och i andra hand ett överstatligt problem. Vissa stater i Europa tar inte hand om sina medlemmar helt enkelt. Det finns inget som tyder på att det skulle var organiserad brottslighet som står bakom. Att lägga motioner i kommunfullmäktige grundade på fördomar och intolerans istället för fakta och visioner är ovärdigt.

Man kan inte förbjuda människor att vara fattiga, men man kan genom sin representation i EU parlamentet arbeta för att medlemsstaterna ska ta hand om sina medborgare på samma sätt som vi gör här i Sverige!

 Lars Öberg (S)

ordförande i socialnämnden

 

Daniel Kvarnlöf (M)

ledamot i socialnämnden och kommunfullmäktige

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons