Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens bästa – bara snack?

Annons

Barnen är det viktigaste vi har och barnen är vår framtid men hur väl syns det i samhället, i politiken, i massmedier? Tyvärr lyser barnperspektivet allt för ofta med sin frånvaro. Det får till exempel till konsekvens att på regeringen Reinfeldts agenda hamnar barnen strykklass, för när de vuxna blir arbetslösa och sjuka slår det hårt mot barn och unga.

När den borgerliga regeringen försämrar för sjuka och arbetslösa drabbar det också barnen. Framför allt är det barn till ensamstående föräldrar, barn med utländsk bakgrund eller familjer där bara den ena föräldern har arbete som riskerar att råka illa ut. Barn och ungas framtid stavas inte orättvisor och borgerlig politik. Utgångspunkten är i stället solidaritet och välfärd.

Sverige är ett rikt land. Här behöver barn inte svälta och alla har rätt till skola och hälsovård. De flesta barn mår bra och kan leva ett rikt liv. Men många barn och ungdomar känner sig ändå pressade, stressade och oälskade.

Barns liv har kommersialiserats med krav på märkesläder och dyra prylar. Utseendefixeringen kryper neråt i åldrarna. Ytlighet säljer men det finns motkrafter. Viktigast är förstås alla föräldrar som gör sitt bästa för att finnas nära och ge stöd och vägledning, som lyssnar, samtalar, leker och stöder sina barn. Det är ett faktum att alla barn inte har turen att växa upp med trygga hemförhållanden.

Därför är det viktigt att det finns alternativ som står öppna för alla barn. Därför behövs samhälleligt stöd till de organisationer som arbetar för att ge barn utrymme för gemenskap och ger dem möjlighet att själva påverka sitt liv i positiv riktning. Det behövs till exempel fler fritidsgårdar, mer pengar till sommar- och kolloverksamhet, fler skolsköterskor och kraftfullt stöd för läxläsning i skolan så att också de som saknar stöd hemifrån kan förverkliga sin inneboende förmåga.

Det duger inte att barns rättigheter bara är fina ord. Barnfrågorna måste tas på allvar. Barnperspektivet måste bli mer än behjärtansvärda ord. Låt oss göra barnperspektivet till verklighet.

Det betyder att vi måste bli bättre på att lyssna på barn och ta tillvara barn och ungdomars rättigheter. Införlivandet av barnkonventionen måste snabbas på. Vi måste göra fler barnbokslut, barnchecklistor och uppföljningar av barns rättigheter inom politiken och bland myndigheter.

Vår drivkraft är inte att barnfrågorna är gulliga och behjärtansvärda. För oss är barnperspektivet en politisk nödvändighet om vi ska kunna prata om ett rättvist samhälle.

Ulla Lindqvist

vice ordförande LO

Fredrik Lundh

förbundsordförande Unga Örnar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons