Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckman (M): Missat arbetslöshetsmål bäddar för sossarnas valförlust

Socialdemokraternas i särklass viktigaste löfte inför valet 2014 var att Sverige skulle nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Då låg Sverige på plats 12. Nu har vi halkat ned till plats 17 i EU:s arbetslöshetsliga. Det är ett ordentligt bakslag för statsminister Stefan Löfvén (S). Jobbpolitiken behöver läggas om redan i höst, skriver Lars Beckman.

Annons

Före valet 2014 basunerade Socialdemokraterna ut att varje reform som genomfördes skulle leda Sverige mot lägst arbetslöshet i EU år 2020. Nu är det mindre än två år kvar och resultaten uteblir. Enligt Eurostats senaste statistik tappar Sverige från plats 12 år 2014, till plats 17 idag. Jämförbara länder som Tyskland och Storbritannien ligger nästan 3 procentenheter under Sveriges arbetslöshetsnivå. 

Regeringen har även lovat att svensk arbetsmarknad skulle ta sig framåt valet och att arbetslösheten skulle hamna under 6 procent år 2018 (uttalat av statsminister Stefan Löfvén (S) i Aftonbladet 2016). Nu visar det sig att arbetslösheten har bottnat på 6,2 procent, allt enligt regeringens egna prognoser. Och expertmyndigheter som Konjunkturinstitutet pekar snarare på att arbetslösheten kommer att öka under de närmaste åren.

Förklaringen till att arbetslösheten inte minskar mer är framförallt den bristande jobb- och integrationspolitiken. Arbetslösheten för utrikes födda minskar förvisso lite grann, men är fortfarande nästan 20 procent. Och samtidigt brottas vi med 150 000 långtidsarbetslösa, trots superkonjunkturen. Detta är episka misslyckanden för regeringen, men också talande för en förlorad mandatperiod. Det har ju funnits alla möjligheter i världen att använda högkonjunkturen som språngbräda för att genomföra viktiga jobbreformer under mandatperioden. Men istället för riktiga strukturreformer har regeringen satsat på Arbetsförmedlingens dyra och ineffektiva åtgärder som sannolikt gjort mer skada än nytta. Nu krävs en helt ny inriktning.

Sverige behöver en jobbskapande arbetslinje som gör skillnad på riktigt. Nu behövs mer av riktiga jobb, mindre av bidragspolitik. Snart byter vi regering.

M har presenterat valmanifestet. Flera viktiga reformer är nödvändiga framöver:

 

• För det första ska ett bidragstak införas. Idag kan en familj som inte jobbar med tre barn erhålla nästan 28 000 kronor netto genom att stapla bidrag på varandra. Det är helt orimligt.

 

• För det andra ska skatterna för de som tjänar minst minska. Det stärker drivkrafterna till arbete.

 

• För det tredje måste fler riktiga enkla jobb skapas så att integrationen förbättras. Tredubbla RUT-avdraget.

 

• För det fjärde måste Arbetsförmedlingen (AF) läggas ner och stöpas om. Fler fristående aktörer ska få hjälpa till att förmedla jobb.

 

• Slutligen behöver företagande och entreprenörskap sättas i främsta rummet. Företag ska uppskattas, inte beskattas. Förenkla 3:12-reglerna, gör reglerna för personaloptioner förmånligare och gör regelverket vid upphandling mer enhetligt och överskådligt.

Sverige behöver en jobbskapande arbetslinje som gör skillnad på riktigt. Nu behövs mer av riktiga jobb, mindre av bidragspolitik. Snart byter vi regering.

 

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot

LÄS fler debattartiklar här:

Mörtman (SVG): S jagar återigen företagare!

#hoforstycker | Sverigedemokraterna: "Fokus på utbildning och riktiga jobb"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons