Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra och billigt är väl ändå bättre än dåligt och dyrt?

Annons

Under det senaste halvåret har man kunnat läsa insändare om att svenskundervisningen för invandrare, SFI, i Sandviken har ökat kraftigt i pris det senaste läsåret. Lernia tog över verksamheten hösten 2007. I flera av insändarna har nämnts kostnadsökningen, 750 000 kronor i månaden. Uppgiften grundar sig på vad som har meddelats av rektor Magnus Höijer och biträdande rektor Mats Berglund vid Centrum för vuxnas lärande, före detta Komvux.

Till en början dementerades inte tidningsuppgiften om prisökningen vare sig av Höijer /Berglund eller tillväxtkontorets chef Leif Jansson. Så småningom meddelade tillväxtchefen att han hade upptäckt att kommunens besparing skulle bli cirka tre miljoner kronor på ett år, tack vare övergången i Lernias regi.

Konstigt nog har de höga SFI-kostnaderna återkommit på dagordningen vid vuxenutbildningens konferenser. Det har framhållits att kommunen, på grund av för höga kostnader under detta läsår, nödvändigtvis måste återta SFI-undervisningen. Varken rektorn eller biträdande rektorn har bekräftat uppgiften att SFI-kostnaderna skulle ha minskat med tre miljoner i Lernias regi. Enligt en rapport nyligen betalar vuxenutbildningen fakturor på 650 000 – 1 000 000 kronor per månad till Lernia. I så fall verkar kostnadsuppgiften från i höstas trolig.

För en tid sedan genomfördes en upphandling av SFI-undervisningen; denna gång regelrätt. Kan man tänka sig: Från och med hösten 2008 återgår SFI-undervisningen i kommunal regi!

I början av läsåret ansågs Lernias SFI-undervisning bättre än kommunens. Varför återgår i så fall SFI i kommunal regi? Besparingen skulle ju bli tre miljoner per år, enligt Leif Jansson. Bra och billigt borde väl vara att föredra framför dåligt och dyrt. Kanske Lernias undervisning i själva verket var så dyr som Komvuxledningen meddelade? Man borde väl kunna lita på cheferna. Här finns pinsamma luckor i logiken.

Det vore spännande att få ta del av en rättvisande jämförelse mellan kostnaderna för SFI-undervisning med kommunen respektive Lernia som anordnare. Det allra mest intressanta vore att få veta hur Komvuxchefernas uppfattning om SFI-kostnaderna kan skilja sig så markant från tillväxtchefens redovisning. Det handlar ju om skillnaden mellan tre miljoner billigare och kanske nio miljoner dyrare per år. Vem talar sanning? Är det möjligt att räkna så totalt olika? Har någon valt att bortse från vissa kostnader?

Fakturorna finns naturligtvis kvar. Förhoppningsvis känner sig våra journalister manade att åta sig ett gransknings- uppdrag. Nyfiken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons