Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg billiga hyresrätter nu!


Regeringen satsar nu 6,7 miljarder kronor för att få fart på byggandet.

Annons

En ambitionshöjning i som Hyresgästföreningen ställer sig bakom. Vi måste öka byggandet rejält av bostäder som vänder sig till bredare inkomstgrupper. Uppskattningsvis är behovet ca 75 000 bostäder per år. Då krävs en massiv satsning på hyresrätter med rimliga hyror. Omräknat till Gävlenivå är behovet ca 750 lägenheter per år

Bostadsbyggandets främsta uppgift är att säkerställa människors rätt till ett bra boende men en framgångsrik bostadspolitik innebär också positiva effekter för sysselsättningen såväl avseende nybyggnation, renovering som möjligheten att flytta dit jobben växer fram. Den oacceptabelt låga byggtakten av främst hyresbostäder har inneburit att skuldsättningen har ökat och att sårbarheten för hushållen riskerar att förvärras om ränteläget förändras. När en bostadsrätt på 1 rok i Gävle på 41 kvm säljs för 1 miljon kr, så har bostadsmarknaden fått en absurd utveckling även här.

Vi är övertygade om att det finns en rad privata hyreshusföretag och bostadsrättsbyggare som är beredda att bygga nu när staten och kommunerna ger bättre ekonomiska förutsättningar och står för en större del av kostnaden för infrastruktur och exploatering. Sannolikt ökar även de kommunala bostadsbolagens intresse, vilket till exempel deras samarbetsorganisation Sabo har uttryckt. De kommunala bostadsbolagen, i det här fallet Gavlegårdarna AB kommer att ha en nyckelroll.

Då måste även kommunen agera klokt bostadsrätter. När central mark på Söder säljs för 17 miljoner kr är det inte konstigt att det blir en stor byggjätte vinner upphandlingen och bygger bostadsrätter. Ställ krav på privata byggherrar att bygga både bostadsrätter och hyresrätter för att få köpa kommunal mark. Än bättre är att låta Gavlegårdarna AB få hyra kommunal mark via tomträttsavgälder, då sjunker kapitalkostnaderna, vilket underlättar byggandet av billigare bostäder. Billigaa bostäder ska kunna byggas i hela Gävle, inte bara i Andersberg, Sätra eller andra områden som inte är stadsnära. Även Gavlegårdarnas inköpta mark på ”Läkeroltomten” borde komma ifråga.

Det förekommer argument om att statliga stöd till byggande är meningslösa eftersom de hamnar i byggarnas fickor. Märkligt nog existerar inte motsvarande argumentation för de skattefördelar som ges till ägda bostäder. I den politiska debatten görs idag stor skillnad på om subventioner ges genom avdrag och lägre beskattning eller om de ges som bidrag. Men den faktiska effekten på byggpriser och statens ekonomi är i princip densamma.

När rot-avdraget infördes var kostnaden för staten beräknad till 3,5 miljarder kronor per år. Enligt SCB beräknas rot-avdraget för 2014 hamna på nästan 17 miljarder. Rot-avdraget och möjligheterna till ränteavdrag innebär att staten årligen satsar 40 miljarder kronor på att subventionera det ägda boendet. Samtidigt har den totala satsningen på att stötta byggandet av hyresrätter de senaste nio åren varit exakt noll kronor.Enligt statistik från SCB gick dessutom en stor del av Rot-avdraget 2013, 6,4 miljarder kronor (43 procent av det totala stödet), till dem som tjänar över 400 000 kronor per år.Det är knappast en särskilt rättvis fördelning av våra gemensamma resurser.

Det är högst rimligt att staten gör en likvärdig satsning på ny- och ombyggnation av hyresrätter. Det är inte samhällsekonomiskt hållbart att ensidigt understödja bostadsrätter och villor. Historien visar dessutom att investeringsstimulans för byggande av hyresrätter är ett effektivt sätt att få fart på byggandet och dessutom hålla produktionskostnaderna nere, framför allt om det kopplas till tak för högsta hyresnivåer.

Historiskt kan vi konstatera att det har byggts mest då staten intervenerat på bostadsmarknaden genom stimulanser i någon form. Marknaden kan inte förväntas ta ansvar för att alla ska få tillgång till en bostad till rimlig kostnad. Staten behöver medverka genom ekonomiska stimulanser.

Landets kommuner behöver skapa bra förutsättningar för hyresrättsbyggande. Det ska bli intressant att följa utvecklingen i Gävle kommun.

Mårten Gulin

Owe Hellberg

Klas Larsson

Hyresgästföreningen Aros Gävle

.

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons