Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads efter broraset: Ansvaret ligger på er, Skanska!

/

Annons

För hundra år sedan stod vi med mössorna i handen utanför byggarbetsplatserna och bad om arbete. Den som krävde lägst lön fick jobb för dagen. Efter det att vi började organisera oss kunde vi också ta betalt för vårt arbete. Vi tvingade även arbetsköparna att se till att arbetsmiljön var så god som den kunde vara på den tiden.

I över hundra år har mina företrädare tagit den fackliga striden och åstadkommit förbättringar för arbetarna. Att vi har semester, kojor att byta om och äta i, en lön som vi kan leva på eller en bra arbetsmiljö. Många tar detta för givet idag. Men jag som arbetar fackligt på heltid kan intyga att många arbetare inte får vad de har rätt till.

Att företagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt är inget konstigt men det får aldrig ske på bekostnad av arbetsmiljön. Att en arbetare dör eller skadas allvarligt på sin arbetsplats får sällan några större rubriker. Men nu, mitt i semestertider hände det som inte fick ske. Under pågående gjutning av en brobana i Ludvika rasar formen. Många arbetare är allvarligt skadade och vi kan bara gissa vilka konsekvenser detta kommer att få för de drabbade och deras familjer.

Det som slår mig efter att jag talat med flera journalister är att detta hänt alldeles för många gånger. Vi minns alla Uppdrag gransknings två reportage från Mall of Scandinavia och Vattenfalls nya huvudkontor. Reportrarna synliggjorde ett problem som vi i Byggnads slitit med i flera år, nämligen att den byggfirma som vunnit upphandlingen väljer att sälja ut arbetet i ett eller flera led ytterligare.

Vi i Byggnads GävleDala har dessutom träffat ett antal kommuner, upphandlare och andra beställare där vi berättat för dem om de problem som uppstår när kontraktsvinnande byggföretag väljer att sälja ut arbetet till underentreprenörer. Vi ser stora problem när det finns långa underentreprenörskedjor eller när de tagit in utländska bolag. Arbetarna får ofta för låga löner och arbetstiden och arbetsmiljön minst sagt bristfällig.

Byggnads tvingades strejka för att få genom ett huvudentreprenörsansvar, en regel som säger att huvudentreprenören måste ta ansvar för arbetare som kan utnyttjas i de långa led av underentreprenörer som ofta förekommer på ett bygge idag. Byggnads fick då Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna efter sig. Fri konkurrens hävdade de.

Vi i facket har inget emot konkurrens som har sin utgångspunkt i smartare processer och bättre materialval, men att företag konkurrerar med lägre lön och undermålig arbetsmiljö och säkerhet kommer vi aldrig acceptera.

Nu vet vi ännu inte vad som hänt vid olyckan i Ludvika men vi vet att Skanska vann upphandlingen och att de valt att sälja vidare arbetet till en underentreprenör. Därför menar jag att det är Skanska som ska stå till svars för det tragiska som skett.  Jag kan inte annat än att hoppas att de tar sitt ansvar den här gången.

Kim Söderström,

ordförande Byggnads GävleDala

Läs Skanskas svar: Säkerheten är högsta prioritet på Skanskas arbetsplatser

Läs också: Byggställning har rasat under brobygge – tolv personer skadade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons