Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att damma av ordet solidaritet

Annons

I debatten görs det ofta gällande att Sverige måste åter bli en industrination, att vi måste skapa bättre möjligheter för att fler idéer blir till varor och eller tjänster som ger nya jobb i vårt land. Samtidigt lever vi ett samhälle där över 50 procent av jobben kan ersättas av datorer inom de närmaste 20 åren och där en ökad sysselsättning inom tillverkningssektorn har en negativ inverkan på vår gemensamma omgivning liksom att allt fler människor mår sämre i ett system där arbetskraften betraktas som utbytbara produktionsfaktor.

Borde vi inte i stället fråga oss hur realistisk en ökning av sysselsättningen och en minskning av arbetslösheten verkligen är om vi med full sysselsättning avser åtta timmars arbetsdag för alla.  Borde vi inte i stället ta tillfället i akt, trappa ned, dela på de jobb som finns och skapa mer ledig tid. En fråga som onekligen ställer sig är – har lönearbete något egenvärde? Man kan fråga sig – hur nyttigt är det att stiga upp i ottan och göra sådant man inte skulle göra om man inte fick pengar för det.

Framtidens jobb kommer bli den centrala konflikten i svensk politik under det kommande decenniet och arbetsmarknadens parter kommer att ställas inför till synes oöverstigliga hinder. Bland nyliberalismens anhängare finns det krafter som hävdar att om vi skall kunna behålla vår konkurrenskraft och skapa nya jobb, krävs det att människor accepterar lägre löner, sämre utbildningsmöjligheter och mindre trygghet för att finansiera sänkta skatter. Vi socialdemokrater vill däremot att samhället höjer sin ambitionsnivå och investerar för framtiden. Vi vill att ordet solidaritet dammas av och den allt mer egoistiska utvecklingen i vårt samhälle bryts. Personligen tycker jag att det mest solidariska är att dela på jobben i möjligaste mån för att alla skall kunna vara med och känna sig delaktiga i samhället.

Kari Parman (S)

ordförande,Socialdemokraterna

Gnosjö

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons