Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att gå vidare – nu är det välfärdens tur

När alliansen fick förtroendet att regera Sverige för två år sedan var vårt främsta löfte till väljarna att återupprätta arbetslinjen. De första åren har vi fokuserat på just den uppgiften, bland annat genom att göra det lönsammare att arbeta. Det stora utanförskap som socialdemokraterna lämnat efter sig i kombination med en växande andel äldre medför utmaningar för framtiden – framförallt hur vi ska finansiera välfärden.

Annons

Nu när arbetet med att återupprätta arbetslinjen är påbörjat är det dags att gå vidare. Fler i arbete ger oss resurser att satsa på våra välfärdsverksamheter och förbättra stödet till de människor som behöver det bäst, men ofta inte kan göra sin röst hörd. Alliansen har redan gjort välbehövliga satsningar som tandvårdsreformen, miljardsatsningar på äldreomsorgen och valfrihetsreformer. Men välfärden gör ett ännu tydligare avtryck i årets höstbudget.

Ett område som länge varit eftersatt är psykiatrin. Alliansen har redan gjort insatser för att förstärka psykiatrin under de första åren, men i höstens budget satsas ytterligare 2,7 miljarder. Fokus ligger på barn- och ungdomspsykatrin, en bättre utbildning och kompetens hos personal inom vård- och stödverksamheter samt kvalitetsutveckling.

Till de äldre med de allra knappaste resurserna görs en riktad skattesänkning. Det handlar ofta om äldre kvinnor som inte förvärvsarbetat, utan slitit oavlönat i hemmet i hela sina liv. Skattesänkningen är större ju lägre inkomsten är. Tillsammans med uppskrivningen av garantipensionen innebär det omkring 500 kronor i månaden för dem som har det allra sämst. Det är ett välbehövligt tillskott för många.

Förskolelyftet är höstbudgetens satsning på att utbilda förskolans personal. Tusentals förskolelärare och barnskötare får möjlighet till en utbildning, vilket både kommer att stimulera dem själva och bidra till en kvalitetshöjning i barnomsorgen.

En stor post går också till sjukvården. Trots vårdgarantier finns det fortfarande alltför långa köer i vissa delar av vården. För att premiera de landsting som lever upp till vårdgarantin avsätts 1 miljard kronor, den så kallade kömiljarden.

Detta är några av de viktigaste satsningarna i höstbudgeten. Utöver de öronmärkta medlen kommer kommuner och landsting att få en rejäl kassaförstärkning tack vare sänkningen av arbetsgivaravgifterna. Det möjliggör ytterligare satsningar på skola, vård och omsorg. Av vår politik för arbete springer nu en politik för förstärkt välfärd. På så sätt kommer arbetslinjen alla till del.

Margareta B Kjellin,

riksdagsledamot, m

Tomas Tobé,

riksdagsledamot, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons