Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för facken att visa styrka

Alliansregeringen har nu definitivt förklarat krig mot alla arbetslösa och sjukskrivna medborgare i Sverige.

Annons

Redan när regeringen tillträdde aviserade man drastiska åtgärder mot de arbetslösa – man lyckades framställa dem som lata, snyltande, självförvållande värdelösa individer som förtjänade att få svälta. Man chockhöjde egenavgiften till A-kassan med 300 procent. Man såg till att mängder med studenter blev utan villkor – de fick inte rätt till A-kassa. Man sänkte ersättningarna och begränsade längden på ersättningsperiod. Nästa stöt kom med kraftiga begränsningar för deltids-ersättning – från 300 dagar till ynkliga 75 dagar. Merparten av de som deltidstämplar är kvinnor (med låg inkomst) – dem ska kd ställa vid spisen igen med sitt ”vårdnadsbidrag”.

Just det: Alliansregeringen fattar beslut om bidrag för att inte arbeta.

1 juli förändrades reglerna för sjukpenning och sjukersättning dramatiskt. Numera kan arbetsgivaren sitta med armarna i kors och vänta på att sex månader har gått – då har Alliansregeringen sett till att samma arbetsgivare får rätt att säga upp den sjukskrivna.

Den sjukskrivna riskerar blir utan försörjning från och med dag 180, om försäkringskassan tycker att man kan ta annat arbete på öppna arbetsmarknaden, vilket innebär indragen sjukpenning och ”ställ dig i kön in på arbetsförmedlingen”.

Om arbetsförmedlingen tycker att du är för sjuk att arbeta betyder det ”ställ dig i kön till socialen”, det vill säga sälj hus, bostadsrätt, bil och liknande innan du får socialhjälp.

Vi är just nu på väg in i en lågkonjunktur som regeringen själva har sagt att de inte kan påverka – Anders Borgs egna ord. En lågkonjektur som alltså bestäms av USA, Irak (USA:s tillgång till olja), framför allt oljetillgången i världen och efterfrågan på samma.

Inflationen har ökat kraftig sen 2006 – räntan har gått spikrakt uppåt sen 2005 och Anders Borg verkar obekymrad. Regeringen är handlingsförlamad inför dagens ekonomiska läge.

Regeringen gick till val med mottot ”Arbeta åt alla” – återstår att se vad Reinfeldt ska göra inför fakta – arbetslösheten stiger, de sjukskrivna vägras ersättning, de arbetslösa vägras ersättning, allt fler människor ställs utanför välfärdssamhället.

Ni har förklarat krig mot facken, de arbetslösa, de sjukskrivna, pensionärerna, och så vidare.

Dags för facken att visa sammanhållning, styrka och kampvilja.

Poul-Erik Jensen

Handelsanställdas förbund, avd. 26

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons