Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga arbetsmiljöer skördar allt fler offer

Annons

Antalet arbetsplatsolyckor med både dödlig utgång och svåra personskador ökar på ett mycket oroande sätt. Bara på byggarbetsplatserna har dödsfallen ökat med 30 procent de tre senaste åren. I Hedesunda omkom en takläggare för ett tag sedan och nu i dagarna kunde vi läsa om en allvarlig arbetsplats-olycka på Ovako i Hofors när en 18-årig sommarjobbare fastnade med armen i en svarv.

I riksdagen har jag via interpellationer och skriftliga frågor riktade till arbetsmarknadsminister Littorin, försökt uppmärksamma de allvarliga frågorna om ökande antal arbetsplatsolyckor.

Regeringen, med Littorin i spetsen, har ju kraftigt skurit ned Arbetsmiljöverkets resurser och slagit sönder vår tidigare världsledande arbetsmiljöforskning genom nedläggning av Arbetslivsinstitutet. En tredjedel av alla inspektioner av arbetsplatserna har därmed måst ställas in. Det innebär att möjligheter att åtgärda farliga arbetsmiljöer begränsas.

Orsaken till nedskärningarna av Arbetsmiljöverkets personal och kompetens är enligt Littorin att pengarna behövs till att bekämpa det så kal-lade utanförskapet och att lyfta fram arbetsmiljöns potential för ökad konkurrenskraft!

När jag frågade hur färre inspektioner och krav på förbättringar av dåliga arbetsmiljöer minskar antalet olyckor eller förslitningsskador svarade han med att hävda att det inte finns något rakt samband mellan resurser till förebyggande arbetsmiljöarbete och antalet olyckor!

Resonerar regeringen på samma sätt när det gäller poliser, tullare, lärare, sjuksyrror med flera? Finns det inget rakt samband mellan till exempel polisens möjligheter att lösa brott och antalet poliser? Spelar lärartätheten på en skola ingen roll?

Den arbetsrelaterade ohälsan kostar samhället i runda slängar 50 miljarder kronor. Den siffran innehåller mångas utslagning från arbetslivet som tvingar in människor i livslångt så kallat utanförskap. Ett utanförskap som har ökat med 12 000 personer det senaste året!

Regeringen skänker personer med höga inkomster och förmögenheter stora skattesänkningar samtidigt som man kraftigt försvårar arbetet med att förebygga farliga arbetsmiljöer för de med vanliga jobb.

Raimo Pärssinen, s

riksdagsledamot

Hofors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons