Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför sa vi ja till att satsa på Gävle som kulturhuvudstad

Hur kommer det sig att alliansen har ställt sig bakom satsningen på att göra Gävle till Europas kulturella huvudstad under år 2014?

Annons

Helt enkelt därför att vi tror att Gävle kommer att tjäna på det ekonomiskt på både kort och lång sikt. Då tänker vi i första hand inte på att svenska staten, Europeiska unionen och andra intressenter kommer att investera 200 miljoner kronor i Gävle, utan på vårt näringsliv i kommunen.

Precis på samma sätt resonerade man i Glasgow, Liverpool, Stavanger och Åbo när de ansökte om att få bli europeisk kulturhuvudstad. Anser man sig kunna göra pengar där kan man även göra det här. Men om Gävle ska få möjligheten att stå i Europas kulturella centrum i ett år måste kommunen visa att man är beredd att satsa. Det är här som de 100 miljoner kronorna kommer in eller rättare sagt 16,7 miljoner kronor per år under en sexårsperiod.

När vi förhandlade med den styrande majoriteten i Gävle (s, v och mp) om hur mycket pengar kommunen själv skulle satsa var de inte till en början benägna att fastslå varifrån pengarna skulle tas. För oss var detta dock avgörande eftersom vi ville säkerställa att denna eventuella satsning inte inkräktar på kommunens ordinarie verksamhet som vård, skola och omsorg. Vårt krav var att pengar endast får tas ifrån kommunstyrelsens anslag för särskilda utvecklingsinsatser som årligen är fastställd till 40 miljoner kronor per år (240 miljoner kronor under en sexårsperiod).

I debatten framställs denna pott med pengar som ett hemligt konto. Detta påstående är märkligt eftersom media upprepade gånger under åren rapporterat om att vi är kritiska till hur dessa pengar används och att vi anser att kommunstyrelsen endast ska få 20 miljoner kronor till sitt förfogande per år.

Resterande 20 miljoner kronor anser vi ska gå till skola, socialtjänst och omvårdnad (totalt 120 miljoner kronor på sex år). Kommunledning (s, v, mp) gav till sist med sig för våra krav mot att vi accepterade att kommunen satsar totalt 100 miljoner kronor under sex år om Gävle blir kulturhuvudstad.

Detta innebär således att kommunstyrelsen måste prioritera om hur man använder sina pengar och inte lägga dem på projekt vars nytta är högst diskutabel. Om kommunstyrelsen ska ha en egen pott med pengar kan alltid diskuteras och en sådan debatt välkomnar vi.

Hur kunde vi då säga ja till ansökan om kulturhuvudstad och samtidigt säga nej till att ge kultur- och fritidsnämnden en miljon kronor extra i budgetanslag? Helt enkelt för att denna miljon kronor var öronmärkta för att göra en enskild musiker och hans band till kommunalarbetare och detta oavsett kulturhuvudstad eller inte.

Vi anser att det är fel därför att det är inte kommunens uppgift att gynna en enskild musiker med årliga anslag. Eftersom det inte fanns några andra skäl till att utöka kultur- och fritidsnämndens budget ansåg vi att pengarna kunde användas till annat och det framförde Gunnar Kvist, fp, och övriga alliansledamöter i kultur- och fritidsnämnden.

I debatten om satsningen på kulturhuvudstaden ställs den mot nedskärningarna på resursskolan. Man ska då komma ihåg att den nedskärningen innebär att barn- och ungdomsförvaltningen sparar 1,5 miljoner kronor samtidigt som man har en årlig budget på 1,3 miljarder kronor. Med andra ord motsvarar denna besparing lite mer än 0,1 procent av förvaltningens budget. Frågan är således inte om förvaltningen behöver mer pengar utan vad gör man med de pengar man har? Varför sparar man inte på den centrala administrationen i stället?

Skulle Gävle bli utsedd till kulturhuvudstad 2014 innebär det att Sveriges regering och riksdag tillsammans med representanter för övriga Europa anser att Gävle är en värdig stad att ställa i Europas kulturella centrum under ett år och att de är beredda att satsa ekonomiskt på detta. Om Gävle inte blir utsedd innebär det att kommunen har sina 100 miljoner kronor kvar.

Per-Åke Fredriksson

oppositionsråd, fp

Roland Ericsson,

oppositionsråd, c

Lennart Ahlenius,

oppositionsråd, kd

Inger Källgren Sawela

oppositionsråd, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons