Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är alltid aktuellt med kvinnodag

På internationella kvinnodagen 2015 gör flera organisationer som värnar kvinnors rättigheter en gemensam manifestation på Stortorget i Gävle.

Annons

 Det är bra. Det är bra utifrån att arbetet för kvinnors rättigheter kräver många engagerade, helst ännu fler. Det är också bra med tanke på hur mycket som ännu finns kvar att göra inom jämställdhetsområdet. S kvinnor i Gävle vill i dag på internationella kvinnodagen uppmärksamma tre områden.

Det internationella arbetet är avgörande. Jämställdhet och kvinnors rättigheter ska prioriteras i svensk biståndspolitik. Vi vill öka den andel av biståndet som går till att främja kvinnors reproduktiva rättigheter och reproduktiva hälsa. En starkare och mer aktiv svensk freds- och nedrustningspolitik krävs. Gällande svensk vapenexport kräver S-kvinnor att tillämpningen av regelverken skärps så att den i varje enskilt fall följer riktlinjerna om att ingen vapenexport får ske till diktaturer eller till länder som kränker mänskliga rättigheter. Dit hör givetvis Saudiarabien.

Kvinnors kroppar är inte en vara. S-kvinnor vill kriminalisera sexköp utomlands. Det är ingen rättighet för svenska medborgare att åka till andra länder och köpa sex. Mellan 600 000 och 2 miljoner personer över hela världen faller varje år offer för människohandel. Detta kräver en fortsatt kraftfull politik till skydd för dem som på olika sätt har utnyttjats. S-kvinnor driver krav på förbud, liknande det svenska, mot sexköp i hela EU.

 

Sist men inte minst, arbetsmarknaden. En tredjedel av alla kvinnor på arbetsmarknaden jobbar deltid. Rätten till heltid borde lösas av arbetsmarknadens parter, men det har visat sig vara svårt. Därför kräver S-kvinnor lagstiftning. Innan det har blivit verklighet kommuner och landsting gå före med rätt till heltid. Att Gävle kommun sedan år tillbaka har rätt till heltid för tillsvidareanställda är bra. Fler behöver följa efter. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är väl kända. Det ger kvinnor 3,6 miljoner mindre under ett liv. Snacka om färre möjligheter och sämre trygghet för kvinnor än för män. Att återinföra lönekartläggningar varje år är ett steg på vägen för att hitta och korrigera löneskillnader mellan könen.

 

Internationella kvinnodagen instiftades 1910, i en tid då kvinnor inte hade rösträtt. Idag har kvinnor rösträtt men behovet av dagen är dock inte mindre. Internationella kvinnodagen har en given plats till den dag dina förutsättningar inte är andra beroende på vilket kön du föds med.

 

Michaela Gästgivar

ordförande, S-kvinnor Gävle

 Matilda Sundqvist Boox

vice ordförande, S-kvinnor Gävle

 Elin Lundgren

riksdagsledamot och S-kvinna

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons