Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns två sidor av allt

Annons

Svar till Camilla Hamlin (Arbetarbladet 24 oktober).

Att djur kan uppleva fysisk och psykisk smärta och lidande är ett mycket vedertaget faktum. Vad jag då undrar är: när vi vet det, har vi då verkligen rätt att utsätta några djur för det? Jag har funderat mycket på det, och det enda svar jag kan åstadkomma, hur jag än vrider och vänder på det, är ”nej”. Om vi utgår från att djur kan känna smärta och lidande, vilket jag är helt övertygad om att de kan, kan jag inte hitta ett rimligt alternativ som skulle ge oss moralisk rätt att utsätta dem för det. Dessutom måste man komma ihåg att lidande uppfattas av individer, inte av en art. Därför spelar det ingen roll om man skuter en älg, den lider ju inte mindre bara för att man inte skjuter fler.

Jag förstår att du, och andra, är upprörda över att min organisation ifrågasätter era ideal och traditioner. Dock tycker jag att det skulle vara pinsamt för oss som organisation om vi valde att inte sätta oss emot älgjakten, bara för att den är folkligt förankrad. Jag vet att många av våra medlemmar inte har någon direkt åsikt när det gäller just jakt, och vissa till och med jagar själva. Dock anser de sig alla kunna sälla sig till en grupp bestående av 38 000 människor som alla är för ett samhälle som inte förtrycker djur.

Vad gäller förskolan i Jädraås menar vi att man måste visa båda sidor av myntet, inte bara människans. Detta är väldigt viktigt för att barnen ska kunna forma sin egen åsikt. Hur man gör detta är upp till förskolan, men Djurens Rätt kan gladeligen bistå med både material och kunnig personal. Vad man också ska komma ihåg är att skolans uppgift är att forma ansvarskännande individer som ska kunna leva och fungera i ett demokratiskt samhälle. Därför anser jag att man bör ha för vana att hela vägen från förskolan stimulera kritiskt tänkande och alltid visa att det finns två sidor av allt.


Björn Eriksson,

Djurens Rätt Gävle-Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons