Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kanske finns mer att upptäcka?

Jag har nyligen varit i Paris för första gången. Köpte före resan en pocketguide och läste på.

Annons

Samma upplägg, kort information om besöksmål, sevärdheter och aktiviteter, stundom många upprepanden. Som tillfällig besökare hade jag stor glädje och tidsbesparande nytta av informationerna. (Den innehåller dessutom kartor av diverse slag).

Jag har turistat mycket inom Sveriges gränser, besökt många turist- kontor och sökt information om och i kommuner och orter. Alla har sin egen guide (fast kringliggande kommuner är ofta ”vita” – okänt land).

Då har jag undrat över varför Gävle inte har någon guide alls, som kanske till och med kunde bjuda på vad som finns utanför kommungränsen.

Nu har vi fått en Gävleborgsguide.

Finns inte lokala hemmaturister i Gävleborg? Tror alla att de känner till alla de utflyktsmål som finns på hemmaplan? Det kanske finns mer att upptäcka där, under promenaden en söndag, när man inte åker till Maldiverna eller Thailand.

Gävle pocket delas ut gratis till hemmafolket – det är bra. Det som vore bättre – dela ut den utanför länet. Tillfälliga besökare söker, de kanske inte vet vad, men Gävle pocket kanske kan få dem att stanna längre.

Flera kulturpersonligheter och många ”vanliga människor” verkar se ned på vad vårt län har att erbjuda. Hur tänker man då? Argumenten uteblir eller består av negativa ekonomiska jämförelser (eller att man tycker illa om bildernas placering i boken). Presenterar de kritiska några positivt välgrundade alternativ till vad kultur i Gävleborg ska bestå av? Negativism präglar kommentarerna. Något saknas, något finns inte längre.

Men världen förändras, även i Gävleborg.

Det är ingen akademisk avhandling, det är en liten anspråkslös bok om vad som, förhoppningsvis, finns kvar att uppskatta i vår region.

Kulturkommentatorer kastar den till pappers- insamlingen som en onödig industritillverkningsprodukt (pappersbruksindustrins nedgång då?) ”Vanligt folk” kan kanske upptäcka nya utflyktsmål under söndagspromenader på hemmaplan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons