Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Det krävs krafttag mot nya nätdroger!

/

Det pågår en kamp som är avgörande att ta för alla som vill att så få som möjligt ska använda narkotika eller i värsta fall fastna i ett narkotikamissbruk.

Annons

Alldeles för många unga testar så kallade nya droger. Lagstiftning, myndigheters möjligheter och redskap skall därför kontinuerligt ses över. Det handlar om att möta morgondagen genom att ligga i framkant av utvecklingen. Samtidigt som uppfinningsrikedomen hos dem som ligger bakom ständigt nya varianter av droger bara blir mer och mer sofistikerade.

Därför har Moderaterna och Allianspartierna i riksdagens socialutskott vunnit majoritet för ett förslag att uppdra till regeringen att utan dröjsmål låta utreda problemet med nätdroger brett. Det innebär att skyndsamt se över frågan om generisk klassning/familjeklassning av narkotika men också att överväga andra åtgärder. Därtill beslutas att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag. 

Många verkar inte förstå att mycket starka krafter vill bryta upp den restriktiva narkotikapolitik som Sverige står för. Det handlar såväl om drogliberala krafter ute i Europa som att en mer tillåtande attityd till droger smugit sig in hos alltför många ungdomar.

Den mörka baksidan av nya droger som är lättillgängliga på nätet talar vi inte alls tillräckligt ofta om. I värsta leder de till döden, och redan har unga i Göteborg, Skaraborg, Malmö med mera fått sätta livet till.

Nya designade droger riskerar att ta många ungdomars liv om inte vi som vill stå upp för visionen om ett narkotikafritt samhälle tar upp kampen. Det är många unga människor i dag som betraktar de nya så kallade designade drogerna som ytterligare bara ett medel för att festa och ha kul.

Drogen Spice kan tjäna som ett avskräckande exempel. Spice är syntetiska varianter av cannabinoider och en blandning av torkade växter som ger en effekt liknande cannabis. Inte sällan är riskerna dock större då det handlar om modifierade versioner av mer välkända preparat som är lättare att överdosera och kan ha mycket allvarliga biverkningar.

I samtal med olika aktörer inom vård och omsorg växer bilden fram av en oroande och snabb negativ utveckling av användandet av nya designade droger. Enbart förra året noterades över 300 överdoseringar av Spice till giftinformationscentralen. Alliansregeringen genomförde under sin tid flera konkreta förbättringar för polis, tull, Folkhälsomyndigheten med flera samt förslag om strängare straff för narkotikabrott. Men det räcker inte. Vi behöver göra mer. 

I svensk lag klassificeras substanser individuellt för att det hittills har ansetts vara det mest rättssäkra sättet att avgöra om substansen ifråga har sådana egenskaper och effekter som anges i narkotikastrafflagen. Ett alternativt sätt är att använda en generisk definition, så kallad familjeklassning, där man klassar en hel grupp substanser och ämnen som har en gemensam grundstruktur.

En fördel med det är att rättssamhället kan klassa ämnen och substanser som ännu inte dykt upp på den illegala narkotikamarknaden. Det är helt enkelt ett sätt att ligga i framkant istället för i bakvattnet med lagstiftningen och i kampen för att färre inte fler ska riskera att hamna i ett drogmissbruk och utanförskap.

Vi behöver ha en nationell samling mot nya designade droger och droger på nätet i syfte att rädda våra ungdomar.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Socialpolitisk talesperson tillika gruppledare

Amir Adan (M)

riksdagsledamot i Socialutskottet

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons