Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i mitt liv

Hej, alla vuxna. Jag är en liten tjej på 18 månader. Min mamma och pappa älskar mig, jättemycket, det har de sagt. De har bestämt att jag ska heta Kajsa, för det är det finaste namn de vet.

Annons

I alla fall, för en månad sedan berättade de att jag skulle börja på något som heter dagis. Jag hade ingen aning om vad det var, den enda förklaring jag fick var att jag skulle vara där för att mamma och pappa måste jobba och tjäna pengar, så att de kan köpa mat. På dagis skulle jag också få en massa kompisar, vad det nu var för något, och flera snälla fröknar.

Nu har jag gått på dagis en månad, och jag har så många frågor som ingen vuxen kan svara på. Det var meningen att jag skulle ha fyra fröknar, samma varje dag, som skulle sköta om mig och de andra barnen. Men så är det ju inte! På en månad har jag träffat massor av fröknar, närmare bestämt 18 stycken. Både de som egentligen ska jobba där, men också sådana som kommer bara en dag, eller kanske två. Ingen dag har det varit bara mina fröknar, utan det verkar finnas något konstigt system som gör att vuxna hela tiden försvinner och nya kommer.

Jag vill så gärna att det ska vara samma fröknar varje dag, så att jag kan visa dem vem jag är. Vad jag tycker om att göra, hur jag vill ha det när jag ska äta, när jag ska sova, och vad jag vill leka med och så vidare. Jag vet aldrig vem som kommer att säga hej till mig på morgonen när jag kommer. Nu för tiden känner jag mig mest rädd, och jag gråter mycket. Jag försöker verkligen låta bli, jag försöker vara duktig, men jag vill faktiskt att min mamma eller pappa ska komma, när jag är trött, hungrig eller har slagit mig. Jag vet ju inte vad alla vuxna heter, jag vet inte om de blir arga om jag busar, och jag orkar inte lära mig namnen på alla vuxna och barn. Ibland sover jag jättelänge, för det är så skönt att slippa ifrån allt väsen runt omkring mig. Alla vuxna är väl egentligen snälla, men jag vet ju inte om de tycker om mig eller inte! Och jag känner dem inte!

På förmiddagen ska vi vara ute och leka. Vi har en ganska liten gård, med en stor sandlåda på. Det finns många hinkar och spadar, men jag hinner inte alltid få tag på någon hink, så då gungar jag i stället. Det är ganska skönt att gunga, då behöver jag inte försöka få tag på någon leksak. I gungan är det lugnt, och det kommer alltid en fröken och puttar på om den stannar. Ibland känner jag att jag skulle vilja sitta i knä på en fröken, och prata om hur man gör när man gör sandkakor för det vet jag inte, men det är så många barn som gråter, slår sig, ramlar, slåss, springer iväg och äter sand, så det är ingen idé. Det är bättre att sitta kvar i gungan. Där är det lugnt och tryggt.

När vi ska äta lunch sitter vi vid två bord, 16 barn och de vuxna som är där den dagen. Det här med mat, det är inte helt enkelt. Jag tycker om när allt ligger i egna högar, och jag föredrar att äta med händerna. Men på dagis fungerar det inte så. Det beror på vilken vuxen som sitter med mig. Det finns en som vet hur jag vill ha det, men hon sitter inte med mig alla dagar, och ibland är hon inte där alls. Då kan det hända att den fröken som sitter med mig blandar ihop sås och potatis, och då kan jag inte äta. Finns det något äckligare än sås och potatis ihopblandat. Det är som värsta geggamojan, jag ser ju inte vad jag äter. Då låter jag bli att smaka, jag kastar det på golvet i stället. Det är många barn som kastar sin mat på golvet kan jag säga. Det är så rörigt och allt ska gå så fort, för sedan ska vi ju sova, så det är liksom ingen idé att börja äta. Det är för jobbigt. Ju fortare vi är klara, desto fortare får vi ny blöja, och sedan ska vi sova, och det är det skönaste på hela dagen. Då går det ju några timmar, som man slipper, och sen kommer mamma eller pappa snart.

Ja, så här är mina dagar nu. Nu har mamma och pappa sagt att min avdelning ska stängas, det tycker jag är konstigt. Den har ju nyss öppnats? Jag ska få vara på ett annat dagis någon vecka i sommar, och sedan i augusti ska jag börja på ett tredje dagis. Jag undrar så vilka fröknar och barn som finns där. Det är ganska jobbigt att hela tiden lära sig att vara tillsammans med nya människor. Jag undrar om mamma och pappa också byter arbetsplats en gång i månaden? Det kanske är så här i livet? Jag vet ju inte, och jag vet ju inte vem som bestämmer att det ska vara så här? Men jag har funderat mycket på det, och det finns saker som jag tror skulle göra det lättare för mig på dagis. Saker som skulle göra att jag gråter mindre och orkar leka mer, och lära mig mer.

Jag skulle vilja att det var så många fröknar på min avdelning att det inte gör något om en är sjuk, det finns ett bekant knä att sitta i ändå, och fröknar som vet att jag hatar sås och potatis ihopblandat.

Jag skulle vilja ha en hand att hålla i när jag ska gå ut, så jag får hjälp att hitta hinken och spaden jag skulle vilja leka med. Det skulle också vara kul att få lära sig hur man egentligen gör när man bygger sandkakor.

Jag önskar att det fanns så många fröknar så att det alltid är någon som jag känner som ser när jag blir rädd för något, gör mig illa, behöver prata en stund, vill visa något, blir glad över något, eller bara vill sitta i knä och få en kram.

Jag vill inte att nya vuxna ska byta blöja på mig varje dag, det känns liksom bättre om det är någon jag känner.

Jag vill också att fröknarna ska veta hur viktigt det är att ha snuttetrasan på rätt sida i vagnen när jag ska sova. Vem kan ha snuttetrasan på vänster sida, jag bara frågar?

Jag vet inte heller vilken jag ska fråga om alla de här sakerna, men jag har hört mamma och pappa prata om Sandvikens kommun, och om något som de kallar besparingar. Indragningar och övertalighet är också saker de ofta pratar om. Jag önskar så att jag skulle förstå allt det här, men jag vill i alla fall tala om att just nu, i dag, så mår jag inte bra när jag är på dagis.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons